időjárás 28°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Megjelent a takarmány-előállító üzemek fejlesztését támogató pályázat

Magyar Nemzet
2021.09.30. 16:15 2021.09.30. 16:53
Megjelent a takarmány-előállító üzemek fejlesztését támogató pályázat

Már lehet pályázni a takarmány-előállítási tevékenység fejlesztésére kiírt ötvenmilliárd forint keretösszegű új felhívásra – közölte csütörtökön Nagy István agrárminiszter. 

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a Megújuló vidék, megújuló agrárium program az agrárium olyan területeire is kiterjed, amelyek nélkülözhetetlenek az erős mezőgazdasághoz, de eddig nem kaptak kellő lehetőséget a fejlesztéseikhez. Az Agrárminisztérium mind a hazai állattenyésztés hatékonyabb ellátását, mind az exportpiaci értékesítési lehetőségek kihasználását szeretné segíteni. 

A felhívás a haszonállattakarmány-gyártáshoz és a kedvtelésből tartott állateledel-gyártáshoz kapcsolódó fejlesztésekhez is kínál támogatást. Többek között a takarmánygyártás tevékenységéhez szükséges épületek, építmények építésére, bővítésére és felújítására is lehet forrásokat igényelni. Emellett a tevékenységhez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzésére, illetve új technológiai rendszerek kialakítására is van lehetőség. 

Nagy István kifejtette, a pályázati kiírás keretében a vissza nem térítendő igényelhető támogatás minimális mértéke ötvenmillió forint, a felső mértéke pedig kétmilliárd forint lehet. A közép-magyarországi régióban a pénzügyi segítség legfeljebb az elszámolható költség negyven százaléka, a nem közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség ötven százaléka.

A miniszter arra is kitért, hogy a takarmánygyártással foglalkozó vállalkozások nettó árbevétele 2020-ban elérte a 468 milliárd forintot. A szektort éppen ezért a gazdasági súlyának megfelelően kívánja kezelni az agrártárca. A versenyképes állattartás elengedhetetlen eleme az a minőségi termékeket előállító, gazdaságos takarmánygyártás, amely a termelési költségeinek 60-70 százalékáért felelős, és meghatározó szerepe van a végtermék minőségében, így piaci értékében is.

Borítókép: MTI/Varga György

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.