Új front nyílt a Google és Európa között

Ismét felmerült a gyanú az Európai Bizottság versenyjogászaiban, hogy a Google alapértelmezettként állíttat be a telefonok gyártóival egy szolgáltatást. Sőt talán szerződésben kényszeríti őket erre. Újabb hosszadalmas vizsgálat várhat az amerikai techcégre.

2021. 09. 11. 9:58
A man walks past a logo of Google in Zurich
Hazamehet, hiszen bírja a foglalkoztatója bizalmát Fotó: REUTERS/Arnd Wiegmann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét vizsgálatot indíthat a Google ellen az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatósága, mivel a gyanú szerint a Google Assistant szolgáltatással a cég korlátozza a versenyt – írja a Reuters hírügynökség az MLexre hivatkozva.

A szoftver alapértelmezettként kap helyet minden androidos készüléken, és a felvetés szerint meg is akadályozza más asszisztens telepítését. A bizottság arra utaló jeleket talált, hogy 

a Google szerződéssel kényszeríti az okostelefont gyártó partnereit arra, hogy kizárólagosságot biztosítsanak az általuk fejlesztett asszisztensi szolgáltatásnak.

Ha ez bebizonyosodik, a cég globális pénzügyi forgalmának akár tíz százalékát (18 milliárd dollárt, mintegy 6300 milliárd forintot) is kiszabhatja büntetésként a főigazgatóság. Az előző évtizedben már három ügyben összesen nyolcmilliárd eurónyi (2800 milliárd forint) büntetéssel sújtotta a testület az Alphabet leányvállalatát.

A bizottság még júniusban közölte, hogy az internethez csatlakoztatott eszközöket érintő ágazati felmérése keltett benne aggodalmat. A gyártókhoz intézett kérdésekre kapott válaszokból kiderült, szó lehet a szolgáltatás telepítésének kényszerűségéről. Most továbbvinné a testület az ügyet, arra keresve a választ, 

  • hogy milyen háttéralkuk és megegyezések mentén telepítik a gyártók az alkalmazást,
  • ez tényleg kizárólagosságot jelent-e a Google szoftverének,
  • és ha igen, az milyen versenytorzító hatással jár.

A bizottság arra is kíváncsi, hogy a telefonok tulajdonosai használhatnak-e egyszerre két vagy több asszisztensi applikációt. A zárójelentést 2022 első felében teszi közzé a testület, amely után újabb vizsgálatot indíthat.

Európában a legkedveltebb asszisztens az Amazon Alexája, az Apple Sirije és a Google Assistantje, az előrejelzések szerint pedig a 2020-as 4,2 milliárdról 2024-ig a duplájára nő az ilyesfajta szolgáltatást használók száma. A dinamikus növekedés miatt tehát nem véletlen, hogy a terület felkeltette a bizottság figyelmét.

Emellett szembeötlő az is, mennyi felhasználói adatot kezelnek ezek a programok, vagyis nem meglepő, hogy a versenyjogi szabályozók és az amerikai techóriások közti, évek óta tartó háborúnak ez az új frontja.

 – A Google jól tenné, ha a partnereivel együtt felülvizsgálná az üzleti gyakorlatát, mivel a bizottság, amely még mindig vágyik a digitális piacokról szóló törvényre, elveszítheti türelmét – idézte a Reuters Andrea Pomanát, a terület jogi szakértőjét.

A Google a hírekre közleményében reagált. Egyrészt jelezte, hogy álláspontja szerint az Android biztosítja a lehetőségek legszélesebb palettáját a többi mobilos operációs rendszerhez képest. Másfelől pedig úgy fogalmazott: a gyártók választhatnak, melyik asszisztenst telepítik, csakúgy, mint a felhasználók.

Az említett három korábbi bírság közül a legutóbbi, egyúttal a legnagyobb 2018-ban sújtotta a vállalatot, amikor 4,34 milliárd eurót kellett fizetnie. Akkor bebizonyosodott: a Google az androidos gyártóknak kötelezővé tette, hogy a készülékekre a Google keresőjét telepítsék és azt alapértelmezettként állítsák be.

Borítókép: Arnd Wiegmann

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.