időjárás -3°C Mária 2021. December 8.
logo

Átadták az idei gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat (X)

Jezsoviczki Noémi
Forrás: Szponzorált tartalom
2021.10.06. 23:00 2021.10.07. 15:21
Átadták az idei gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat (X)

Kónya Imre, az 1989-ben megalakult Ellenzéki Kerekasztal létrehozásának kezdeményezője kapta a 2021. évi gróf Batthyány Lajos-díjat, míg Bogyay Katalin, a Magyar ENSZ Társaság elnökének tevékenységét gróf Zichy Antónia-díjjal ismerte el a Magyar Batthyány Alapítvány október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján.

A gróf Batthyány Lajos és a gróf Zichy Antónia-díjat - hagyományteremtő céllal - először tavaly ítélte oda az Alapítvány, az idei esemény fővédnöke Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, a 2020. év díjazottja volt. 

A Batthyány-örökmécsesnél tartott koszorúzás után az elismeréseket Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke és Batthyány Boldizsár adta át. Potápi Árpád János államtitkár a díjazottakat méltatva elmondta: a díjaknak nevet adó mártír miniszterelnök és felesége jelleme, tettrekészsége tekintetében hasonlóképpen beszélhetünk mindkét díjazottról. 

Munkásságuk, tevékenységük, szellemiségük itthon és a határon túl értékteremtő, megismételhetetlen és örökérvényű. 

Idén először ítéltek oda posztumusz díjakat, melyeket az Alapítvány Prof. Dr. Zimányi Vera egyetemi tanárnak és Balázs Ferenc Kossuth- és Liszt-díjas énekesnek adományozott.  Batthyány-Schmidt Margit beszédében úgy fogalmazott: 

 Zimányi Vera meghatározó szerepet vállalt a Batthyány család történetének kutatásában és hiteles feldolgozásában, Balázs Fecó énekes és zeneszerző hangja, dallamai mindvégig velünk maradnak. 

Köszönőbeszédében Bogyay Katalin kiemelte: gróf Zichy Antónia számára azt az erős nőt szimbolizálja, aki nem a férje mögött, hanem mellette, vele szövetségben élte az életét, és mert új utakat választani, példaadó és értékteremtő asszony volt. Kónya Imre a díjat megköszönve elmondta: 

Eszmélésem óta arra gondoltam, hogy valami többet kell tennem, mint ami a családomnak, szűkebb környezetemnek jó. Már nagyon korán a nemzetben találtam meg azt a közösséget, amelyért tenni lehet, amelyért tenni érdemes.

A Magyar Batthyány Alapítvány a díjakat a Batthyány Tematikus Hét fő eseményeként adta át. A díjazottak tiszteletére október 11-én gálaműsort rendeznek, melyen bemutatásra kerül a gróf Zichy Antónia életéről írt „Tony – Szeressétek egymást és tiszteljétek Atyátok emlékét!” című színdarab Tordai Teri színművész főszereplésével.