Átmeneti megtorpanás után jövőre újra nő a fizikai dolgozók bére

A járvány alatt a munkahelyek megtartása volt a legfontosabb, de juttatást is többet kaptak a munkavállalók.

Magyar Nemzet
2021. 10. 31. 7:24
Melbourne, 2021. oktber 21. Pizzt st egy ttermi dolgoz Melbourne-ben 2021. oktber 21-n, mieltt jra kinyitnak a koronavrus-jrvny miatt bevezetett korltozsok feloldsa utn. A vrosban s krnykn 262 nap utn vget rt a vilgon elrendelt eddigi leghosszabb karantn, mikzben az j koronavrusos esetek szma rekordkzeli. Az ausztrl kormny azt tette meg a nyits felttell, hogy a 16 vesnl idsebbek legalbb 70 szzalknak meg kell kapnia a vdolts mindkt adagjt. MTI/EPA/AAP/James Ross Fotó: James Ross
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éves összevetés alapján az idei harmadik negyedévben több mint nyolc százalékkal nőtt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Trenkwalder munkaerő-közvetítő és a ­Moore Hungary tanácsadó cég közös felméréséből.

A béremelkedés üteme valamivel lassabb a tavalyinál, amikor elérte a 11 százalékot. Az országon belüli eltérés ugyanakkor jelentős. Budapesten a fizikai órabérek megközelítik a kétezer forintot, míg a Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon mindössze 1300 forint körül mozognak. A középvezetők fizetése jóval kevésbé, körülbelül négy százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. Az elemzés rámutat, hogy 

az alacsony bérnövekedés ellenére jelentéktelen volt a kilépések mértéke. A munkavállalók azért maradtak munkahelyükön, mert a béren kívüli juttatási elemek mértéke elfogadható volt számukra, még ha az alapbér jelentősen nem is nőtt.

Jövőre a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelése nyomán folytatódik a fizikai munkakörökben a járvány előtti években jellemző, több mint tízszázalékos éves bérfelzárkózás. 

A járvány 2020-ban érdemben visszavetette a fizikai dolgozók fizetésének emelését, a kényszerleállások miatt pedig a munkahelyek megtartása vált elsődlegessé. 

A korlátozások feloldását és az újraindulást követően ugyanakkor ismét megjelent a munkaerőhiány, sőt egyes elemzések szerint a munkaerő iránti kereslet már most meghaladja a 2019 végén tapasztaltakat. Ismét egyre szorosabb tehát a munkaerő megtartásáért folytatott verseny, amely a minimálbér és a bérminimum emelésétől függetlenül is rákényszeríti a foglalkoztatókat a komolyabb fizetésemelésekre.

Borítókép: MTI/EPA/AAP/James Ross

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.