Ázsia hajlandó megfizetni a magas földgázárat

Hiába emelkedett a Gazprom európai exportja az idén, az csak a tavalyi alacsony bázishoz képest mutat ugrást, közben pedig az LNG inkább a Keletre megy.

2021. 10. 11. 17:38
LNG tanker Stena Blue Sky is seen at the new liquefied natural gas (LNG) terminal in Zhoushan
Az adja a mozgatórugót, hogy a fejlesztéseket manapság gyorsabban befejezik, mint korábban Fotó: China Stringer Network Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább emelkedik az idén a Gazprom által exportált vezetékes földgáz ára, az orosz vállalat rövid időn belül ismét emelte előrejelzését – tájékoztatott a távirati iroda. Eszerint az átlagár ezer köbméterenként 295-330 dollárt érhet el az év hátralévő hónapjaiban, ami hatalmas drágulás ahhoz képest, hogy a Gazprom az ez évi költségvetésében még 170 dollárral számolt.

Ez idő alatt pedig folyamatosan bővült a cég exportja, igaz, a folyamat a tavalyi, a járvány miatt alacsony keresletnek tudható be. Az idei első fél évben a Nyugat-Európába irányuló export 28,52 százalékkal 77,235 milliárd köbméterre nőtt. A Közép-Európába irányuló 17,792 milliárd köbméteres szállítása viszont csak egy hajszállal volt több a tavalyinál, de a törökországi szállítás megduplázódott, és elérte a 14,623 milliárd köbmétert. Ezzel párhuzamosan a Gazprom összbevétele 46,2 százalékkal, 2754 milliárd rubelre (mintegy 12 ezer milliárd forintra) nőtt az első hat hónapban éves összevetésben.

A társaság exportjának további növelésére is szükség lenne, illetve más vállalatok terméke is bőven elférne a globális kínálathiányban szenvedő piacokon. Ugyanis a nemzetközi cseppfolyósgáz-szállítmányokat (LNG) most Ázsia vásárolja fel, a járvány utáni gazdasági újraindulás lendületének semmi áron nem akarnak gátat szabni: egy év alatt csaknem a hét és félszeresére szökött a folyékony gáz tőzsdei ára, a novemberi jegyzések már megközelítik az ezer köbméterenkénti 1300 dollárt a japán/koreai tőzsdén. Ez nem sokkal magasabb a legnagyobb európai gáztőzsdén, a holland TTF-en látott novemberi 1224 dolláros jegyzésnél, amit október 5-én ért el, igaz, azóta valamelyest visszakúszott. A Távol-Kelet elszívó ereje annyira erős, hogy a tavalyi LNG-mennyiségnek csak a 75 százaléka érkezik az idén Európába a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) jelentése alapján. Hozzátették, hogy az alacsony intenzitású beszállítások miatt az európai földgáztárolók feltöltése – különösen Németországban és Hollandiában – késedelmet szenvedett, a kontinens felkészültségi szintje évtizedes mélyponton van.

Eközben ugyanakkor a magyarországi gáztárolók jól állnak, mint azt Deme Krisztián, a Magyar Földgáztároló Zrt. kereskedelem, marketing és szabályozás vezetője megerősítette a korábbi államtitkári kijelentést a Növekedés.hu-nak. Részletezte: a hazai egységekben mintegy 5 310 millió köbméter gáz van, ami meghaladja a kapacitás 84 százalékát és megfelel az elmúlt tíz év átlagának.

És miközben Európa-szerte nem ritka, hogy a lakosságra terhelik a szolgáltatók az egekbe szökött nagykereskedelmi árakat, addig Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatásban a villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik tartósan a legalacsonyabbak között. Ezt segíti az október 1-jén életbe lépett, 15 évre szóló vezetékes földgázszállítási szerződés is a Gazprommal, amibe a közzétett információk szerint a korábbi szerződésben foglaltnál alacsonyabb árszabás került.

Rekordárak a benzinkutakon is

Holnap tovább emelkedik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is, literenként bruttó hat, illetve nyolc forinttal – írja a Holtankoljak.hu. A kutakon ennek nyomán a 95-ös benzin literjéért átlagosan 488 forintot, a gázolajért pedig 501 forintot kell majd fizetni, de az egyes értékesítők között akár tíz-húsz forintos eltérés is tapasztalható lesz. Mindennek oka az energiaválság átgyűrűzése az olajpiacokra, aminek nyomán a nálunk mérvadó Brent olajfajta ára decemberi szállításra hároméves csúcsra, hordónként 84,26 dollárra kúszott fel.

Borítókép: China Stringer Network

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.