Kázmér 2024. március 4.
logo

Gázhelyzet: Magyarország felkészült a télre

Forrás: MTI
2021.10.08. 14:48 2021.10.08. 14:54
Gázhelyzet: Magyarország felkészült a télre

– A lakossági gázárak a rezsicsökkentés miatt nem fognak emelkedni Magyarországon, a fölgázellátás biztonságát szavatolja a gáztárolók töltöttségi szintje, valamint a frissen megkötött, hosszú távú gázszerződés – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Brüsszelben.

Steiner Attila, a visegrádi országok magyar elnöksége által a zöldátállás és a klímavédelem témakörében szervezett konferenciát követően magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta:

a magyarországi gáztárolók töltöttségi szintje magas, 86 százalékos, ami jóval az európai átlag feletti.

– Magyarország négymilliárd köbméteres kereskedelmi, illetve 1,45 milliárd köbméteres stratégia készlettel rendelkezik jelenleg. Ez a teljes gazdaság ellátására legkevesebb 109 napig lenne elég akkor is, ha valamilyen okból nem érkezne gáz az országba – ismertette az államtitkár. Felidézte: hazánk a gázellátását helyi kitermelésből, importból, valamint a tárolói készletből biztosítja. A gázellátás biztonságát szavatolja továbbá, hogy a kormány szeptember végén hosszútávú szerződést kötött az orosz Gazprommal. A lekötött éves mennyiség a teljes lakossági fogyasztást fedezi, mintegy 4,5 milliárd köbmétert tesz ki. 

Kiemelte: a magyar kormány előrelátó volt, amikor a rezsicsökkentés politikáját bevezette, ugyanis az energiaárak jelenleg tapasztalható váratlan emelkedése sem terheli a magyar lakosságot. Hozzátette,

már több uniós ország vezetett be lakossági árszabályozást magyar mintára.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország a klímavédelem és a zöldátállás terén komoly eredményeket tud felmutatni. Az elmúlt években 32 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, ezzel az első tíz uniós országok között szerepel. A többi visegrádi ország is kiemelkedő eredményeket ért el úgy, hogy közben folyamatosan, uniós átlag felett növekedett a gazdaság a régióban. A visegrádi országok olyan megoldáson dolgoznak, amely szavatolja a versenyképesség, az energiaárak stabilitása, valamint az ellátásbiztonság mellett a zöld átállás célkitűzéseinek megvalósulását is.

– Nem az a jó megoldás, ha a lakosságra pluszterheket hárítunk, ahogyan azt a jelenlegi európai bizottsági javaslat (Fit for 55) tartalmazza. Ehelyett támogatási programokon keresztül ösztönzőket kell nyújtani a lakosságnak, hogy részesei lehessenek a zöldátmenetnek és érezzék annak előnyeit – fogalmazott az államtitkár.

Steiner Attila ezzel összefüggésben elmondta, a kormány napelemek lakossági telepítésére, valamint fűtés-korszerűsítésre vonatkozó pályázat közzétételét tervezi.

Borítókép: A zsanai földgáztároló. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.