Brüsszel ismét megpróbált túllépni a hatáskörén

Nem kérnek a tagállamok Brüsszel erdőstratégiájából, amely – más stratégiákhoz hasonlóan – a nemzeti hatáskört csökkentené.

Nagy Kristóf
2021. 10. 12. 19:22
Sundsvall, 2021. janur 13. Hfdte erdben megy egy aut a Svdorszg szaki rszn fekv Sundsvall kzelben 2021. janur 13-n. Svdorszg szaki s Finnorszg dli rszn hztartsok ezrei maradtak ram nlkl az intenzv havazst kveten. MTI/EPA/TT Hrgynksg/Mats Andersson Fotó: Mats Andersson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az erdőgazdálkodás döntően nemzeti kompetencia, ezért Brüsszelnek tiszteletben kell tartania a nemzeti erdészeti politikákat – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter kedden a Mezőgazdasági és Halászati Tanács kétnapos luxemburgi csúcstalálkozójának zárónapján. A magyar tárcavezető az uniós miniszterek ülésén kiemelte: a fenntartható erdőgazdálkodás jelentős mértékben hozzájárul a Green Dealben foglalt klímavédelmi célkitűzések eléréséhez, azonban ezt nemzeti hatáskörben elfogadott szabályokkal lehet a leghatékonyabban ösztönözni.

A miniszterek kifogásolták, hogy az erdők társadalmi és gazdasági szerepe kevésbé hangsúlyosan jelenik meg a tervezetben. Az erdőgazdálkodás területén is meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a környezeti és a gazdasági szempontok között. A tagállamok képviselői abban ugyanakkor egyetértettek, hogy az erdők szerepe vitathatatlan a biológiai sokféleség megőrzésében és a klímaváltozás elleni harcban.

Nagy István az ülésen elmondta, hogy Magyarország elkötelezett a fával borított területek gyarapításában és a meglévő erdőterületek megőrzésében. A kormány egyértelmű célja, hogy az erdővel és fával borított területek 24 százalékról 27 százalékra nőjenek 2030-ra. A közelmúltban ismételten meghirdetett Településfásítási program célja pedig a Vidékfejlesztési program erdőtelepítési támogatásainak népszerűsítése, valamint a települések környezeti állapotának javítása.

Az erdőgazdálkodás szabályozása nemzeti szinten valósítható meg leghatékonyabban – nyomatékosította a miniszter, aki egyben aggályosnak tartja, hogy a stratégiában vázolt intézkedésekkel Brüsszel túlterjeszkedik az uniós szerződésekben rögzített hatáskörén, és korlátozná a tagállamok önállóságát.

Az erdőgazdálkodás döntően tagállami kompetencia, ezért nincs szükség újabb, uniós szinten egységesített stratégiai tervek, adatgyűjtési és jelentéstételi rendszerek bevezetésére, hiszen az uniós szabályozás nem képes megfelelően figyelembe venni a tagállamok termőhelyi, ökológiai és erdőgazdálkodási sajátosságait. Ezért Nagy István a nemzeti erdészeti politikák tiszteletben tartását kérte a bizottságtól.

Az európai erdőgazdálkodók és erdőtulajdonosok is kemény kritikákat fogalmaztak meg a bizottsági stratégia júliusi bemutatását követően. Összességében a szakma úgy látja, megvalósíthatatlanok a tervek. Ezért október elején, a Bécsben rendezett nemzetközi konferencián közös nyilatkozatban utasították el Brüsszel tervét

Az egyik legnagyobb gond a tervezettel, hogy nem veszi figyelembe az erdőgazdálkodást mint többcélú tevékenységet, így végrehajtása komolyan veszélyeztetné a faipart vagy a biomassza-előállítást.

Borítókép: MTI/EPA/TT/Mats Andersson

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.