Brüsszel stratégiája miatt 50-60 százalékkal nőne a hús ára

Rövid távon akár negyven-ötven százalékos hús- és tejáremelkedéssel szembesülhet Európa lakossága Brüsszel 2030-ig szóló élelmiszer-stratégiájának végrehajtásával egy új, irányadó tanulmány szerint. Ennek oka, hogy a gazdáknak, elsősorban az állattartóknak jelentős költségnövekedéssel járna a klímacélok érdekében tervezett szigor. Az európai agrárgazdaság kilátásait most tovább rontja a napokban az Európai Parlament által is elfogadott metánstratégia. Ráadásul kérdéses, hogy ezek a stratégiák hozzájárulnak-e egyáltalán az klímacélok eléréséhez.

Nagy Kristóf
2021. 10. 03. 6:55
mezőgazdaság, tejipar, tej, tehén, tehenészet, állat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel újabb, az éghajlatváltozás elleni stratégiája tovább rontja az európai gazdák, elsősorban az állattartók kilátásait, emellett veszélybe sodorja az élelmiszer-ellátás biztonságát az európai termelőket, agrárvállalkozásokat és szövetkezeteket képviselő európai szövetség szerint.

A Copa–Cogeca az Európai Bizottság metánstratégiájáról fogalmazta meg komoly aggályait, mivel a dokumentum az állattartóknak is kötelező cél­értékeket ír elő a kibocsátáscsökkentés érdekében. A metánstratégiát a napokban az Európai Parlament illetékes bizottsága is támogatta, a módosításra tett javaslatok nem érintették a gazdák kötelezettségeit.

A metánstratégia azért aggasztó az európai gazdaképviselet szerint, mert kötelező célértékeket fogalmaz meg a mezőgazdaság metánkibocsátásának csökkentésére. 

Az előírások ugyanakkor betarthatatlannak bizonyulnak, súlyos és költséges kötelezettséget hárítanak a termelőkre.

A mezőgazdaságban a metángáz-kibocsátásért elsősorban az állattartás, leginkább a szarvasmarha és más kérődző állatok tartása a felelős. Az eddigi erőfeszítéseknek köszönhetően 1990 és 2018 között 22 százalékkal sikerült csökkenteni az agrárium metángáz-kibocsátását. 

Brüsszel ugyanakkor ennél is jelentősebb eredményt szeretne elérni, amelyhez már komoly és drága fejlesztésekre van szükség, például a trágya vagy a biológiai hulladékok kezelése terén. A Copa–Cogeca bírálta emellett a metángáz-kibocsátás mérésének módját, a kötelező felügyeletet és a nyilvános jelentéstételre vonatkozó kötelezettségeket. Úgy látják, 

ezek a mérési módszerek a mezőgazdaságban nem képesek a valós kibocsátási értékek feltérképezésére, így igazságtalan és túlzó szigorral szembesülhetnek az állattartók, elsősorban ráadásul a kis- és közepes gazdaságok.

Közben újabb irányadó tanulmány jelent meg az európai élelmiszer-előállítás jövőjét meghatározó Farm to fork stratégiáról. 

A gazdák versenyképességét veszélyeztető és az európai élelmiszerárakat jelentősen felhajtó stratégiáról ezúttal a nagy múltú Kieli Egyetem hatásvizsgálata állapította meg, hogy alkalmatlan a klímacélok elérésére.

Ez azt jelenti, hogy a növénytermesztőket és az állattartókat egyaránt súlyosan érintő tervek feleslegesen hoznák hátrányos helyzetbe az európai élelmiszer-termelést a világpiacon. Ráadásul ezzel előnyhöz segítenék az agrárimport szempontjából fontos harmadik országokat. Az unión kívüli államokban az európai kereslet miatt nőne az élelmiszer-termelés. 

Az enyhébb szabályozás és az unió­hoz képest kevésbé fontosnak tartott klímaszempontok miatt a károsanyag-kibocsátás ugyanakkor jobban nőne a harmadik országokban, mint amekkora csökkenést az EU-ban el lehetne érni Brüsszel stratégiájával.

A németországi egyetem tanulmánya szerint a Farm to fork stratégia hatására rövid távon jelentősen, 58 százalékkal nőne a marhahús ára, a sertéshús 48 százalékkal drágulna, míg a tej árának emelkedése 36 százalékos lenne. Nem csak az állati termékek drágulnának: a gyümölcsök és a zöldségek 15 százalékkal, az olajos magvak és a gabonafélék ára pedig átlagosan 12–18 százalékkal nőne. 

Mindez azt eredményezné, hogy az Európai Unió a legfontosabb élelmiszerekből és alapanyagokból nettó exportőrből nettó importőrré válna.

A hazánkat is rendszeresen bíráló Frans Timmermans bizottsági zöldalelnök nevéhez köthető Farm to fork stratégia a tavaly májusi bemutatása óta számos kritikát kapott azért, mert nem készült átfogó tanulmány a lehetséges következményekről. A publikált megállapítások pedig kétségbe vonták a stratégia hatékonyságát és az abban megfogalmazott célok elérését. Legfőbb megállapításuk, hogy az unióban gyártott élelmiszerek ára hatalmasat nőne.

A Kie­li Egyetem megállapításaival szinte megegyező következtetésre jutott augusztusban publikált jelentésében az uniós belső kutatóközpont és korábban az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma is.

Borítókép: Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.