Drónra cserélik a serpákat

Váltottak a cigarettacsempészek a zöldhatáron. A NAV hőkamerákat vet be az új módszer ellen.

Jakubász Tamás (MWH)
2021. 10. 20. 10:54
null
Hatezernél is több esetben intézkedtek tavaly a pénzügyőrök és a nyomozók Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordállítás van készülőben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), a szervezet pénzügyőrei és pénzügyi nyomozói a korábbiaknál lényegesen nagyobb mennyiségben foglaltak le idén jogsértő módon behozott vagy ilyen módon itt előállított dohányárut. A hatóság friss kimutatása szerint január eleje és szeptember vége között több mint 112 millió szál cigaretta akadt fenn a hatóság hálóján. A nem csekély mennyiségű füstölnivaló értéke megközelíti a tízmilliárd forintot. A NAV emberei az első kilenc hónapban kivontak 64 tonna finomra vágott és egyéb fogyasztási dohányt is a hazai feketepiac­ról, amiért összességében több mint ötmilliárd forintot kaphattak volna az azzal kereskedő csempészek, előállítók.

A lefülelt dohányáru tehát együttesen 15 milliárd forintot kóstált.

idei lefoglalási számok önmagukban is igen nagynak tűnnek, a tavalyi adatokhoz képest pedig különösen kiugrók. A múlt esztendő első kilenc havában ugyanis 21 millió szál cigaretta mellett 17 tonna dohány került elő az illegális üzemekből, a csempészkocsikból és a rejtekhelyekről. Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy 2020-ban nem zártak különösebben jó évet a csempészek, a hamisítók, az illegális gyártók. Ennek pedig az a fő oka, hogy a koronavírus-járvány miatt globális lezárásokat vezettek be, az áruszállítás mennyisége visszaesett, ellenőrzése megnövekedett, emiatt sokkal nehezebben lehetett különféle alapanyagokat és termékeket országok között mozgatni.

A helyzet egyes helyeken a drogkereskedelmet is padlóra küldte, s ez történt a cigarettacsempészetnél is. A feloldásokkal azonban a jogsértő üzleteket kötők mozgástere is szélesebb lett.

Saját technikai, felderítései lehetőségeit a NAV is igyekszik szélesíteni a cigarettacsempészet elleni küzdelemben. A képzett cigarettakereső kutyák, a hőkamerák és a határokon működő röntgensugaras rakományátvilágító berendezések mellett a hatóság drónt is használ az illegális szervezetek tevékenységének felderítéséhez. A felvételeket készítő, pilóta nélküli repülő egység segítségével az adóhivatal emberei anélkül figyelhetik meg a csempészek mozgását, a jogsértő rakományok útját, hogy arról a bűnbandák tudomást szerezhetnének. Hozzá kell tenni azonban, hogy drónt nem csak a NAV alkalmaz.

Szep­tember elején számolt be az adóhivatal arról, hogy az ukrán–magyar határnál hatósági emberek csempészdrónt találtak. A pénzügyőrök a rendőrökkel közösen ellenőrizték a zöldhatárt, amikor többször találkoztak pilóta nélküli repülőgépet használó csempészekkel. A légi eszközöket az orgazdák az ukrán–magyar határnál vetették be, a pénzügyőrök pedig hőkamerákkal követték útjukat.

Ennek eredményeként nagyjából hétezer doboz cigarettát és két gépet találtak és lefoglaltak. Az eset kapcsán a NAV-nál megjegyezték, hogy a hatóság mostanában fokozottan ellenőrzi a zöldhatárt, emiatt pedig a bűnözői csoportok módszert váltottak. Már nem hordárokkal – úgynevezett serpákkal – hozzák át Ukrajnából a cigarettát, hanem a légtérben próbálkoznak. Ezt felismerve a NAV a rendőrséggel közösen igyekszik feltérképezni a repülési pontokat, emellett hőkamera használatával próbálja meg útját állni a légi úton történő csempészetnek.

Borítókép: Cigarettásdobozok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik alkalmazottjának kezében. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.