időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo
A következő nagy terv a kollégiumok wifihálózatának fejlesztése

Erős netes kapcsolatot kaptak az iskolák

Somogyi Orsolya
2021.10.11. 11:22 2021.10.11. 11:24
Erős netes kapcsolatot kaptak az iskolák

Az iskolák több mint 74 százalékában épült ki a megfelelő sávszélesség a Diákháló-programban – tájékoztatta lapunkat a projektirányító KIFÜ elnöke. Szijártó Zoltán jelezte: a pandémia miatt akadozott az eszközbeszállítás, de a befejeződött fejlesztések kedveztek azoknak a tanároknak, akiknek otthonról nem volt lehetőségük a digitális óraadásra.

Pozitív és hátráltató hatása is volt a pandémiának a Diákháló-programra, de összességében a célok teljesüléséről és további tervekről számolt be a Magyar Nemzetnek Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke.

A KIFÜ által irányított projektben a modern, minden igényt kielégítő rendszereket és a digitális lehetőségeket teljességében használni képes felhasználókat támogató fejlesztések valósulnak meg. A Diákháló-program a szakmai előírásoknak megfelelő sávszélességet (ötszáz tanulói létszám alatt száz Mbps, ötszáz fő felett egy Gbps) és teljes wifi-lefedettséget biztosít egy igencsak széles felhasználói körnek, valamint elérhetővé teszi a digitális tananyagokat az Eduroam szolgáltatáson keresztül.

– A programra harmincmilliárd forint áll rendelkezésre, ebből eddig országosan 3985 iskolát láttunk el wifihálózattal, illetve 4300 iskolának nyújtunk sávszélességet – foglalta össze Szijártó Zoltán. Hozzátette: a projektek ütemtervén részben kellett módosítani, a pandémia miatt csúszott az eszközbeszállítás, ezért az iskolai wifiprojekt befejezésének határidejét ki kellett tolni. Ugyanakkor a már befejeződött fejlesztések kedveztek azoknak a tanároknak, akiknek otthonában nem állt rendelkezésre megfelelő infrastruktúra, így az iskolából, megfelelő sávszélességen tudták megtartani óráikat. A digitális oktatás következményeként pedig a helyszíni munkák nem zavarták az oktatás menetét, a korábbiaktól eltérően a tanítási időben is lehetőség adódott a szerelésre.

A KIFÜ elnöke elmondta azt is, hogy a konvergenciarégió tankerületi iskolái­ban és szakképzési centrumaiban hajtottak végre wififejlesztéseket, valamint a Közép-Magyarország régióban állami köznevelési és egyházi iskolák is kaptak wifihálózatot. – A sávszélesség-bővítések folyamatosak országszerte, jelen állapot szerint az iskolák több mint 74 százalékában épült ki a megfelelő sávszélesség a Digitális oktatási stratégia kritériumai alapján. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Agrárminisztérium által a konvergenciarégiókban fenntartott szakképzési intézményeket láttuk el 2020-ban és 2021-ben iskolai wifivel – sorolta Szijártó Zoltán.

Rátérve a jövőbeni tervekre, hozzátette: a sávszélesség-fejlesztések iránya egy magasabb szintű infrastruktúra kialakítása, piaci szereplők széles körű bevonása mellett, hosszú távú és széles körben elérhető hálózatok kialakítása felé mutat. A tervek között szerepel például a wifihálózat kiépítése a kollégiumokban is, ezzel növelve a kollégisták esélyegyenlőségét, segítve a projektszerű tanulást, feladatvégzést.

Borítókép: 123RF

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.