időjárás 3°C Taksony 2022. november 29.
logo

Folytatódik a hitelmoratórium, de új feltételekkel

Magyar Nemzet
2021.10.05. 16:31 2021.10.05. 16:39
Folytatódik a hitelmoratórium, de új feltételekkel

Október 31-ig változatlan keretek között folytatódik a meghosszabbított hitelmoratórium, ezt követően azonban módosított feltételekkel, kizárólag rászorultsági alapon igényelhető a fizetési haladék – idézték fel a Magyar Bankholdinghoz tartozó tagbankok, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank szakértői.

A határidőt követően a moratórium 2022. június 30-ig módosult jogosultsági feltételekkel, kormányrendeletben meghatározott rászorultsági alapon lesz elérhető. Akik november 1. után is élni kívánnak a fizetési haladék lehetőségével, a szabályozás értelmében kizárólag 2021. október 1. és október 31. között külön nyilatkozatot kell tenniük, akik ezt nem teszik meg, automatikusan kilépnek a moratóriumból.

A lakossági ügyfelek esetében a nyugdíjasok, a gyermeket nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, valamint azok, akiknek a háztartásában a jövedelem tartósan csökkent, továbbra is jogosultak a moratóriumra.

A szabályozás értelmében azon vállalkozások is élhetnek a fizetési haladék lehetőségével, amelyek tevékenységéből származó nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25 százalékkal csökkent, illetve 2020. március 18-a és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötöttek kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést.

A bankok a moratóriumban töltött idő alatt is felszámolják a szerződésben rögzített ügyleti kamatokat és díjakat. A felhalmozott tartozás kiegyenlítése a fizetési haladék lejárta után, a hátralévő törlesztőrészlettel együtt válik esedékessé, ezáltal a teljes visszafizetendő tartozás is megnő. A kilépés után az eredeti szerződésben foglalt törlesztőrészlet a moratórium igénybevételére tekintettel nem növekedhet meg, ezáltal a futamidő jóval hosszabb lehet annál, mint amennyi időt adott ügyfél a moratóriumban töltött. A kamattámogatott lakáshitel esetében fontos figyelembe venni azt is, hogy a meghosszabbított futamidő vége előtt lejárhat az állami kamattámogatás, amelyre tekintettel a törlesztőrészlet is növekedhet.

Tanácsos minél hamarabb újrakezdeni a hiteltörlesztést, ugyanis a moratóriumban maradás hosszú távon számos negatív következménnyel jár. A fizetési haladék további kérvényezését csak azoknak az ügyfeleinknek ajánljuk, akik komolyabb pénzügyi nehézségekkel küzdenek, mivel a moratórium utáni időszakban ki kell fizetni a felhalmozott tartozást, ami következtében nőni fog a visszafizetendő összeg, illetve bizonyos esetekben a havi törlesztőrészlet is

– hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, a Magyar Bankholding standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

A moratóriumban maradás következményeiről részletes tájékoztatást a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank honlapjain, a tagbanki fiókokban és a telefonos ügyfélszolgálatokon keresztül kaphatnak az ügyfelek.

Borítókép: Havran Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.