időjárás 4°C 2021. October 18.
logo

Jól haladtak az építkezések a nyáron (frissítve)

Pintér
2021.10.14. 09:02 2021.10.14. 13:01
Jól haladtak az építkezések a nyáron (frissítve)

Csaknem tíz százalékkal nőtt az építőipari termelés az év első nyolc hónapjában 2020 azonos időszakához viszonyítva a Központi Statisztikai Hivatal friss gyorsjelentése szerint. Ebből kiderül, hogy augusztusban ugyan 5,8 százalékkal elmaradt a termelés mértéke az erős júliusitól, de

2020 augusztusához képest 10,2 százalékkal jobban teljesített az ágazat.

– Az ágazat 2020. nyár végétől fokozatosan ledolgozta a tavaly tavaszi kiesést – közölte az adatokat értékelve Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, hangsúlyozva, hogy 2010-hez viszonyítva a szektor termelése 62 százalékkal bővült, amivel Magyarország továbbra is első a régióban.

Schanda Tamás megjegyezte,

a jó eredmény elérésében fontos szerepe van az építőipari termékek januárig meghosszabbított kiviteléhez kapcsolódó regisztrációs kötelezettségének. A kormány többféle intézkedéssel védi a magyar emberek érdekeit, hogy az otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások valóban a családokat szolgálják.

– Az állami és vállalati beruházások, a különböző támogatások, kedvezményes kamatozású hitelek felhasználásának alakulása is mind a gazdaság újraindulását igazolják. A szektor kilátásai így mindenképpen biztatóak, az építőipari kibocsátás ismét érdemben ösztönözheti, húzhatja a növekedést – jegyezte meg a miniszterhelyettes. 

– Augusztusban az építőipar termelése felemás képet mutatott: az előző havi magas bázishoz képest érdemi csökkenést, míg az előző év azonos időszakához képest jelentős növekedést ért el. Ez összhangban áll a keresleti és kínálati oldal eltérő jellemzőivel: míg az ágazatot magas kereslet jellemzi – amit a szerződésállomány erőteljes növekedése is mutat –, addig a kínálati oldalon az építőanyag-hiány visszafogja a termelést és az árak jelentős emelkedéséhez vezet – kommentálta lapunknak az adatokat Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője. Szerinte

az építőipar további növekedéséhez így már nem a keresleti oldali ösztönzők fokozására van szükség, hanem a kínálati oldal erősítésére, ez segítheti elő az ágazat hosszú távú növekedését is, hiszen a kereslet rendelkezésre áll, és az új uniós fejlesztési ciklus beindulásával középtávon is rendelkezésre fog állni.

Ugyanakkor a magas árak gátat szabhatnak a piaci forrásból megvalósuló építkezéseknek, ami kiterjedhet a nem támogatott lakásépítésekre, lakásfelújításokra is.

Borítókép: Éberling András

Jó esély van az építőanyag-árak visszarendeződésére

Számos intézkedést hozott a kormány az elmúlt hetekben az építőanyagok drasztikus áremelkedésének megtörésére. A tisztességes piaci szereplők bizakodók, hogy célt érnek az intézkedések, és lesz némi visszarendeződés az árakban. Az első önkorlátozó lépések mindenesetre már megtörténtek egyes piaci szereplők részéről, de az igazi hatás őszre, télre érhet be.