Maszkhordásra ösztönöz a boltokban az Áfeosz-COOP elnöke

A munkáltató által előírható oltásfelvétel lehetőségére reagáltak lapunknak munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek.

Nagy Kristóf - Thurzó Katalin
2021. 10. 29. 6:44
null
20020323 Budapest bolt vásárlás Koronavírus illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakszervezeti konföderáció már régóta szorgalmazza ezt a lehetőséget – mondta lapunknak Palkovics Imre. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke ezzel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentésére reagált, miszerint a munkáltató előírhatja az oltás felvételét.

Palkovics Imre kiemelte: ez elsősorban foglalkozás-egészségügyi kérdés és a munkáltató felelőssége és kötelezettsége a biztonságos munkafeltételek megteremtése. Az oltás felvételének elutasítása ráadásul nem jár automatikusan elbocsátással. 

Palkovics Imre ugyanakkor megjegyezte, a hamarosan megjelenő kormányrendeletben foglaltak adnak részletesebb képet a munkaadók lehetőségeiről. Jogi szempontból nem mindegy például, hogy az oltottságot várhatja el a munkáltató vagy a védettségi igazolvány meglétét. 

Fontos lehetőséget kapnak a munkáltató cégek vezetői a kezükbe azzal, hogy előírhatják az oltást a dolgozóknak, amellyel biztosítani tudják a munkatársak egészségvédelmét. Az oltásnál nincs biztonságosabb megoldás, minden más járványügyi intézkedés kevésbé éri el a kívánt állapotokat – mondta a Magyar Nemzetnek Zs. Szőke Zoltán. 

A vidéki bolthálózatot működtető Áfeosz-COOP Szövetség elnöke felhívta a figyelmet, hogy a napi fogyasztású cikkek értékesítésében résztvevő kiskereskedelmi dolgozók oltottsági szintje nemcsak a bolt alkalmazottak biztonsága szempontjából lényeges kérdés, hanem amiatt is, mert nap mint nap emberek tömegeivel kerülnek közvetlen kapcsolatba. Ezzel nagyobb a fertőzöttség veszélye mint más, kevésbé forgalmas vagy nyitott munkahelyek esetén. 

Zs. Szőke Zoltán ugyanakkor azt is megemlítette, hogy köztudottan vannak, akik ellenzik az oltással történő védekezést, ezekkel a munkavállalókkal nehezebb lehet a cégek helyzete. Mivel hiába írják ki fizetés nélküli szabadságra azokat, akik ellenállnak a lehetőségnek, több olyan terület van, mint például a kiskereskedelem, ahol eleve munkaerőhiányosak az egyes feladatkörök, így végső soron ellentmondásos helyzet alakulhat ki. 

– Ha túl sokakat kell kényszerszünetre küldeni, az már a napi működésben okozhat fennakadást, az intézkedésre a munkaerőhiány mértéke is megugorhat – jegyezte meg az Áfeosz-COOP elnöke. Hozzátette, 

némiképp tovább ellensúlyozhatja a járványhatást, ha a tömegközlekedés után a boltokban is újra bevezetnék a maszkviselés kötelezettségét.

Ezzel együtt, mint mondta, a gyakorlatban egyre több helyütt tapasztalható, hogy az emberek önként választják a védekezés már ismert módjait, például egyre többen érkeznek vásárolni maszkban. 

Borítókép: Mirkó István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.