Megijedt Powell az inflációtól

Az amerikai jegybankelnök frusztrálónak nevezte az inflációs nyomást, miután eddig meg volt győződve róla, hogy átmeneti, hamar lecsengő jelenségről van szó. Kérdés, hogyan változtat a monetáris politikán.

Fellegi Tamás Péter
2021. 10. 01. 6:08
null
US-health-virus-economy-budget Fotó: SARAH SILBIGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Jerome Powell egy, az Európai Központi Bank által rendezett panelbeszélgetésen beszélt arról, hogy most már őt is kezdi aggasztani az a masszív inflációs nyomás, amit immár több tényező fűt.

Kezdetben úgy gondolta – és ebben a döntéshozók nagyjából egyetértettek –, hogy csak egy rövid, átmeneti folyamatról van szó, ami a járvány utáni gazdasági újraindulás velejárója. Meglepőnek tartja azonban, hogy a kialakult kínálati problémák, hiányhelyzetek mennyire tartósak, sőt a helyzet egyelőre még romlik is. Így most már ő is szembenéz azzal, hogy a magas infláció biztosan áthúzódik a jövő évre is, noha korábban arra számított, hogy még idén lecseng, ezért a Fednek nem is kell miatta aggódnia, a monetáris politikának lényegé­ben nincs vele dolga.

Powell most hangsúlyozta, és eddig ez még soha nem hangzott el tőle, hogy 

ha a folyamatok indokolják, a Fed határozott lépésekre is hajlandó az infláció megfékezése érdekében, hogy fenntarthatóan biztosítható legyen a kétszázalékos jegybanki cél elérése. 

Korábban a kamatemelés lehetőségét kizárta a közeljövőre nézve, és még a jelenleg igen magas, havi 120 milliárd dollár értékű eszközvásárlási program leépítésére is csak lassan szánta el magát a jegybank, a tervek szerint ez még idén megkezdődik.

Ezek után különösen érdekes lesz, hogy a következő, októberi kamatdöntő ülésen mit fognak kommunikálni a lehetséges kamatemelési ciklusról, esetleg már meg is teszik-e az első lépést, ha a folyamatok a következő hetekben is kedvezőtlenek maradnak. 

A panelbeszélgetés érdekessége, hogy azon más nagy jegybankok, mint az Euró­pai Központi Bank (EKB), a Bank of England és a japán jegybank vezetői is részt vettek. Christine Lagarde, az EKB elnöke elmondta, hogy szorosan figyelemmel kísérik a folyamatokat, őt azonban még mindig nem aggasztja az infláció, mivel az eurózóna egészét tekintve nem olyan magas, hogy ez azonnali cselekvést indokolna, és még most is úgy gondolja, hogy ha a jelenlegi inflációs nyomás véget ér, az infláció különösebb jegybanki beavatkozás nélkül is visszatér a kétszázalékos célszint alá a zóna tagállamainak többségé­ben. 

Nem lenne azonban meglepő, ha Powell után rövidesen ő is a véleménye megváltoztatására kényszerülne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.