Pénzbehajtási hullám? Érdeklődés hiányában elmaradt

Kevesebb pénzbehajtási eljárás vette kezdetét idén, mint a gazdasági békeidőnek számító 2019-ben - ez derül ki a legfrissebb hivatalos adatokból. A tapasztalatok szerint a cégek fejlesztenek, a magyar gazdaság stabilan áll a lábán, emiatt nem gyengült a lakosság fizetőképessége.

Magyar Nemzet
2021. 10. 07. 6:44
Budapest íparlolóóra a parkolási díjak megszüntetésének idején Fotó Teknős Miklós MN Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különféle gazdasági visszaesések szinte természetes kísérőjének lehet nevezni a pénzbehajtási hullámot: válságos periódusokban sokan veszítik el állásukat, a megélhetés anyagi alapjai meginganak, emiatt az érintetteknek az is nehézséget okozhat, hogy kifizessék aktuális rezsiszámlájukat. Néhány hónappal a koronavírus okozta gazdasági krízis után azonban idehaza efféle jelenség – a hivatalos adatok szerint – egyáltalán nem tapasztalható.

Kérésünkre a Magyar Országos Közjegyzői Kamaránál összeállították az idei esztendő pénzbehajtási statisztikáját. Ebből az derül ki, hogy a pénzükre váró cégek és magánszemélyek január eleje és szeptember vége között nagyjából 322 ezer alkalommal kérték a közjegyzők segítségét kintlévőségeik behajtásához. A hitelezők ugyanis a hivatalos embereknél kérvényezhetik az úgynevezett fizetési meghagyás kiállítását, ez a dokumentum szükséges ahhoz, hogy megkezdődhessen a – nem jelzáloghitelekből fakadó – követelések hatósági beszedése. Tavaly az időszakos adat ugyan alacsonyabb volt, mint a mostani, az elmúlt év azonban nem a legjobb viszonyítási alap: 2020-ban a behajtással foglalkozó vállalkozásoknak is a munka megszervezése volt a legnagyobb kihívás.

Sokkal beszédesebb, ha az idei esetszámot a válság előtti év azonos periódusának értékével vetjük össze. Ebből pedig, hogy 2019 első kilenc hónapában 380 ezer alkalommal terelték jogi útra követeléseiket a hitelezők. Ehhez képest az idei 322 ezer ügy 15 százalékos visszaesést mutat. Vagyis nemhogy nem ugrott meg most a pénzbehajtások száma a válságmentes időkhöz képest, de számottevően csökkent is.

A lehetséges okokról szólva a közjegyzői kamarában arra hívták fel a figyelmet, hogy a gazdaságban nem mutatkoznak a hanyatlás jelei. A vállalkozások általában nem a túléléshez vesznek fel hitel, hanem bővítéshez, terjeszkedéshez. – A kisteherautók piacán például érzékelhető áremelkedés van, aminek egyik fő oka a kereslet megemelkedése. Ha egy vállalkozás fejleszt, akkor munkaerőre is szüksége van, így pedig a lakosság legnagyobb része bérből és nem segélyből gazdálkodhat – ismertették az összefüggéseket a kamaránál. Úgy vélekedtek: leginkább ez vezet oda, hogy nem gyengült a lakossági fizetőképesség.

A közjegyzők 2010 óta vesznek részt a követelések behajtásában. Az elmúlt egy évtized tapasztalata szerint az ügyek kétharmada rendre a kiegyenlítetlen rezsi- és telefonszámlák miatt kezdődik. Kisebb-nagyobb számban a parkolási büntetések miatt indult eljárások is munkát adnak a közjegyzőknek. A hitelkártya- és fogyasztásihitel-elmaradások szintén előfordultak, miként a tömegközlekedés bliccelői is visszatérő ügyfelek. Úgy tudjuk, idén is ezek a követeléstípusok adták a legtöbb a munkát.

Borítókép: Teknős Miklós

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.