időjárás 7°C Elza 2021. December 1.
logo

Rengeteg a betöltetlen pozíció, új munkatársakat keresnek a cégek

Magyar Nemzet
2021.10.19. 17:01
Rengeteg a betöltetlen pozíció, új munkatársakat keresnek a cégek

A harmadik negyedévben jelentős toborzási hullám söpört végig a hazai munkaerőpiacon. A cégek intenzív munkaerő-felvételbe kezdtek, a nyár folyamán minden eddiginél több állást hirdettek meg. Az álláspiac az újranyitással ezen a nyáron újjáéledt, majd szeptemberre már egyenesen szárnyalt – derül ki a Profession.hu beszámolójából. 

Az állásportál 86 százalékos hirdetésszám-növekedést mért a nyári hónapokban az előző év azonos időszakához képest.

A toborzásban a legdinamikusabb növekedés Zala megyében mérhető, amelyet Vas és Veszprém megyék követnek. A meghirdetett pozíciók számában csökkenés az ország egyetlen megyéjében sem tapasztalható.

Tovább erősödik a vendéglátóipar toborzási hulláma. Országos szinten a szakterületenként feladott hirdetések számának bővüléséből az derül ki, hogy a vendéglátás, turizmus területén emelkedett a legintenzívebben a tavalyi évhez képest a kereslet. Ezeket a területeket követik az üzleti támogató központok, a HR és munkaügy, a marketing, média és PR, valamint az adminisztráció, asszisztens és irodai állások.

Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója a tapasztalatokról elmondta, a munkaerőpiac újbóli megszilárdulásával ismét fellendült a munkahelykeresés is. 

A meghirdetett állásokra érkezett pályázatok száma a világjárvány előtti 2019-es év adataihoz képest is 3,3 százalékos emelkedést mutat.

Az állásportál arra is rámutatott, hogy a jelentkezők többségének választása a szakmunkára esik, amelyet az adminisztráció, asszisztens, irodai munka követ. Ugyanakkor a jelentkezési tendenciákat vizsgálva továbbra is a vendéglátás és a turizmus a legkeresettebb területek. A jelentkezések száma 2020 azonos időszakához viszonyítva alacsonyabb a bank, a biztosítás, a bróker, valamint az oktatás, a kutatás, a tudomány és a fizikai, a segéd- és a betanított munka területein.

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt