A termelői közösségeké a jövő

Egyszerűsített együttműködési forma bevezetésével könnyítené meg a kereskedelemmel szemben rossz alkupozícióban lévő hazai borászatok helyzetét a kormány. Az Agrárminisztérium államtitkára szerint az egymással szövetkező pincészetek magasabb árat és kedvezőbb feltételeket érhetnek el a tárgyalások során.

2021. 11. 13. 11:25
Eger, 2017. mrcius 21. Egy pohr Egri Bikavr egy egri borszatban 2017. mrcius 21-n. Ezen a napon jabb rtkekkel bvlt a Hungarikumok Gyjtemnye s a Magyar rtktr. A Hungarikum Bizottsg a hungarikumok sorba emelte az Egri Bikavrt, a Kodly-mdszert, a magyar psztor- s vadszkutya fajtkat, valamint a tiszai halszlt. MTI Fot: Komka Pter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szőlőtermesztőket a gépesítés és az ültetvények korszerűsítésének támogatásával, az adminisztratív és az adózási szabályok egyszerűsítésével segítjük – hívta fel a figyelmet tegnap Feldman Zsolt Soltvadkerten, a XII. Márton-napi újbor ünnepe kapcsán tartott szakmai rendezvényen. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az esemény kapcsán elmondta: mivel a magasabb szőlőfelvásárlási árakhoz a közös értékesítésen keresztül vezet az út, ezért a tárca létrehozott egy új, egyszerű együttműködési formát, a termelői integrációs szervezetet. – A hagyományos európai bortermelő országokban a kisebb szőlőtermelők nem önál­lóan, hanem szövetkezetek, együttműködések részeként értékesítik szőlőjüket, itt is ezt kell elérnünk – hívta fel a figyelmet. Majd hozzátette: jelenleg mindössze hét-nyolc termelői csoport működik, ez nem elegendő.

Az államilag elismert termelői integrációs szervezeteken keresztül a tagok saját tulajdonukként adhatják tovább a bort, de olyan értékesítési volumenekről is piaci ártárgyalásokat folytathatnak le a felvásárlókkal, hogy sokkal kedvezőbb feltételeket és magasabb árat alkudhatnak ki maguknak. Az államtitkár szerint egy legalább ezer hektáron gazdálkodó termelői közösség már akkora termelési volumennel rendelkezik, amely sikerre tud vezetni.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa korábban közleményben hívta fel a figyelmet, hogy miközben az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem, vagy csak csekély mértékben változtak, a fogyasztók ezzel szemben dráguló borárakkal szembesülnek a boltok polcain. Az évek óta fennálló egészségtelen piaci folyamatot a koronavírus-járvány tovább súlyosbította. 

A szakemberek szerint, ha nem történik rövid időn belül változás, a hazai pincészetek jelentős része ellehetetlenül. 

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a tanácskozást követően lapunknak elmondta: a megnövekedett termelési költségek miatt mintegy 15–20 százalékos áremelést kellene végrehajtani a piacon. A nagykereskedelmi árak emelkedését ugyanakkor nem feltétlenül kellene a fogyasztóknak is megérezniük, hiszen a kereskedelem jelenleg igencsak magas árréssel dolgozik.

Az idei évjárattal kapcsolatban megjegyezte, hogy a kellemes őszi időjárás kedvezett a borszőlőnek, ennek köszönhetően nagyon magas minőségű borok kerültek idén a pincénkbe. Három kiváló évjárat van mögöttünk, beleértve az ideit is. A mennyiség a hegyköz­ségek tanácsának becslése szerint az idén 2,8 millió hektoliter körül alakulhat, a teljes idei bormennyiség azonban még változhat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.