Bedőlt áramcég helyett szolgáltat az MVM

A túlságosan magas energiaárak miatt november 4-e óta nem tud szolgáltatást nyújtani a JAS Zrt.

Magyar Nemzet
2021. 11. 24. 20:21
áramszünet
Silhouette man works with electricity on a pole with the sunset in the sky. Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-t jelölte ki december 1-jétől a JAS Budapest Zrt. egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználói villamosenergia ellátására. Mint írták, a Fővárosi Törvényszék 2021. november 22-én csődeljárást rendelt el a JAS Budapest Zrt.-nél, az energiahivatal 2021. november 24-én jelölte ki az MVM Nextet a JAS egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfeleinek végső menedékesként való ellátására 2021. december 1-jétől 2022. április 1-jéig.

Az MVM Next közölte, az érintetteket hamarosan (december 8-ig) tájékoztatják, és ajánlatot tesznek, az ügyfeleknek jelenleg nincsen teendőjük. Szerződéses ajánlatot január 1-ig nyújt az MVM az ügyfeleknek.

A kijelölés időtartama alatt az MVM Next Zrt. köteles az érintett felhasználókat a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló NFM rendeletben meghatározott áron ellátni.

Korábbi sajtóhírek szerint a JAS a villamos energia megemelkedett beszerzési ára miatt volt kénytelen felmondani a szolgáltatást több ügyfelénél, illetve próbálta őket rábírni arra, hogy magasabb áron szerződjenek. Az év elején kötött fix árú szerződésekből származó bevétel ugyanis nem fedezte az év második felében a JAS beszerzéseinek árát.

A MEKH felidézte: felhasználói jelzések alapján 2021. október 19-én hatósági ellenőrzést indított a JAS-nál. A cég azt közölte, hogy az érintett felhasználóknak az energiapiaci árviszonyok alakulása miatt nem tud villamosenergia-ellátást biztosítani 2021. november 4-e óta.

Ha az ügyfél a jelölt időszak alatt nem fogadja el az MVM Next szolgáltatási ajánlatát, vagy nem köt mással villamosenergia-vásárlási szerződést, akkor a végső menedékes szolgáltatás megszűnését követő napon ellátatlanná válik.

A JAS Budapest Zrt. a magyar villamosenergia-piac száz százalékban magyar tulajdonú, független szereplője. A villamosenergia-piac liberalizációját követően a JAS Budapest Zrt. elsők között kapott engedélyt. A 2003-as piacnyitás óta a JAS fokozatosan kiterjesztette nagykereskedelmi tevékenységét a környező országok energiapiacaira is – idézte az MTI a cég honlapját. Magyarországon kívül az osztrák, a német, a szlovák, a cseh, a lengyel, a szlovén, az olasz, a szerb és a román, árampiacokon folytat aktív kereskedést, tagja a magyar, román, szlovén és a német áramtőzsdének. A nyilvános cégadatok szerint tavaly több mint 18,4 milliárd forint árbevétel mellett csaknem 136 millió forint adózott nyereséget ért el a társaság. A megelőző évben mintegy 122 milliárd forint bevételt értek el, nyereségük csaknem 123,2 millió forint volt.

Borítókép: 123RF

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.