Egyre fontosabb az együttműködésünk a Türk Tanács országaival

Megduplázódott tíz év alatt a kereskedelmi forgalom értéke a Türk Tanács öt államával.

Magyar Nemzet
2021. 11. 11. 11:50
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2020. november 8. Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter az Edgars Rinkevics lett klgyminiszterrel tartott kzs sajttjkoztatn Budapesten, a klgyminisztriumban 2021. november 8-n. MTI/Illys Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megduplázódott a kereskedelmi forgalom Magyarország és a Türk Tanács államai között az elmúlt nagyjából tíz évben, és az együttműködés jelentősége folyamatosan növekszik – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Isztambulban. A tárcavezető a Türk Tanács külügyminiszteri ülésén üdvözölte, hogy Magyarország három évvel ezelőtt megfigyelőként csatlakozhatott a szervezethez, és rámutatott, hogy folyamatosan nő azon államok száma, amelyek szeretnének részesei lenni ennek az együttműködésnek.

Kiemelte, hogy Magyarország stratégiai partnerségi megállapodásra lépett immár a Türk Tanács mind az öt tagjával, legutóbb Üzbegisztánnal és Kirgizisztánnal. Utóbbi ország fővárosában megnyitott a magyar nagykövetség, így a kormány eleget tett azon vállalásának, miszerint képviseletet hoz létre a tagállamok mindegyikében. 

A türk országok egyetemi hallgatói számára a korábbi 725 helyett évente már 870 ösztöndíjas helyet tart fenn Magyarország, s a jelentkezők száma legutóbb már megközelítette az ötezret, ami jelzi a nagyfokú érdeklődést. Szijjártó Péter közölte, hogy a magyar Eximbank mára hitelkeretet nyitott négy tagállamnak is, továbbá nemrég megkezdte működését a 16 millió dolláros magyar–kirgiz fejlesztési alap. 

Magyarország és a Türk Tanács között 2009-ről 2020-ra kétszeresére nőtt a kereskedelmi forgalom értéke, amely csak idén eddig 28 százalékkal emelkedett. 

Szijjártó Péter reményét fejezte ki, hogy hamarosan döntés születik majd a szervezet beruházási alapjáról, amelyhez ebben az esetben Magyarország is azonnal csatlakozni kíván – számolt be a távirati iroda. – Globális verseny zajlik a gazdasági kapacitások újraosztásáért. A Türk Tanács tagállamainak és megfigyelőinek az új világgazdasági rendszer nyertesei közé kell tartozniuk. Ezért beruházásokra van szükség, illetve olyan eszközökre, amelyek beruházásokat vonzanak – hangsúlyozta Szijjártó Péter. 

A miniszter emellett közölte, hogy a klímaváltozás egyre súlyosabb kihívásokat jelent a mezőgazdaság számára, különösen a vízhiány miatt, márpedig Magyarország rendkívül fejlett technológiákkal rendelkezik a vízgazdálkodás terén. A kormány ezért javaslatot tett egy, a vízhiány megelőzésére szolgáló intézet létrehozására a Türk Tanácson belül, amelynek kész helyszínt adni Budapesten, és fedezni a működési költségeit. 

A miniszter hozzátette: a nemzetközi beavatkozás afganisztáni kudarca miatt a tömeges migrációs áradatok egyre nagyobb nyomást jelentenek a térségre és a világra nézve. Ezzel kapcsolatban pedig szolidaritásáról biztosította a szomszédos, illetve a migrációs útvonal mentén fekvő országokat.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.