Megéri sétálni egyet az olajjal

A használt háztartási zsiradék begyűjtése többszörös haszonnal jár.

2021. 11. 13. 8:07
null
20211111 Bordány Használt sütőolaj és zsírgyűjtő konténert helyeztek ki a bordányi Apraja-falva Óvoda és Bölcsőde udvarán a környezetvédelem jegyében. Képen: Lázárné Borbola Márta, az intézmény vezetője. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország Fotó: Frank Yvette
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több millió forint pluszhoz juthat ezentúl éves szinten Szekszárd költségvetése, az összeg pontos nagysága pedig a lakosság környezetvédelmi aktivitásán múlik.

A pénzt használt háztartási sütőolajért, zsiradékért kapja cserébe az önkormányzat a Biotrans Kft.-től, amely most tíz műanyag gyűjtőkonténert helyezett el, a megyeszékhelyek között elsőként a tolnai központban.

A program csütörtökön indult el Szekszárdon, Zaják Rita tanácsnok a TEOL.hu beszámolója szerint a bejelentés alkalmával elmondta, hogy a nyár elején vette fel a kapcsolatot a Biotransszal, mostanra pedig a hulladékgazdálkodó Vertikál Zrt.-vel együttműködve alakították ki a helyi gyűjtőrendszert. A közterületi konténerek zárható, felső bedobónyílással rendelkeznek. Ezeket hamarosan olyan elektronikus érzékelőkkel is felszerelik, amelyek a cég központjába továbbítják a telítettségi szintet, naprakész információt nyújtva arról, mikor szükséges cserélni a gyűjtőt.

A magyar háztartásokban évente ötvenezer tonna háztartási olajat használunk, és ebből csupán hat-hét százalékot sikerül újrahasznosítani, nagyon sok kerül a lefolyóba, földbe, amely komoly károkat okoz a szennyvíztisztító rendszerekben és a természetben is

– jegyezte meg Zaják Rita. A CseppetSem! programban részt vevő városok, falvak ezért jól járnak, hiszen a károsító anyag begyűjtése tehermentesíti a település szennyvízhálózatát, környezetét.

– Az anyagot lezárt csomagolásban kell a gyűjtőbe helyezni, így a kiömlés veszélye elkerülhető. Az elegyet a telephelyünkre szállítás után átszűrjük, az üledéket biogázüzemekben hasznosítják újra, az olajat, zsiradékot pedig egy komáromi finomítóban dolgozzák fel – mondta az eseményen Cserháti László, a CseppetSem! program vezetője, aki arról is beszélt, hogy a környezetvédelmi pozitívumok mellett mit kap még Szekszárd – és a programban részt vevő többi város – a szorgalmas gyűjtőmunkáért. A települések helyi közösségei kilogrammonként 25 forint visszatérítést kapnak, amit közösségi terek fejlesztésére vagy bármi másra hasznosíthatják az önkormányzatok.

Pakson például alig fél év alatt öt tonnát meghaladó anyag gyűlt össze.

A vállalat munkáját a Magyar Nemzet részletesen is bemutatta az idén áprilisban, kiemelve, hogy míg több cég is foglalkozik a használt sütőolaj begyűjtésével Magyarországon, a külföldiek a haszon mellett magát az alapanyagot is kiviszik az országból. A száz százalékban hazai tulajdonú Biotrans ügyvezetője most arról tájékoztatta lapunkat, hogy a cég önerőből az elmúlt egy évben közel ezer településen alakított ki gyűjtőpontokat 1800 helyszínen. A CseppetSem! programot – az eddig csatlakozó közel ezer önkormányzatokon kívül – több megyei közgyűlés és a Magyar Víziközmű Szövetség is támogatja. 

Aki szeretné tudni, hogy a környezetében van-e gyűjtőpont, a Cseppetsem.hu oldalon tájékozódhat.

Borítókép: Használtsütőolaj- és zsírgyűjtő konténert helyeztek ki a bordányi Apraja-falva Óvoda és Bölcsőde udvarán a környezetvédelem jegyében. A képen: Lázárné Borbola Márta, az intézmény vezetője. Illusztráció (Fotó: Frank Yvette/Délmagyarország)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.