Megszállja a NAV az ország kocsmáit

Miközben javában tart a fővárosban a kocsmarazzia, az adóhivatal több megyében is akcióba lendült. Az érintett területeken azt ellenőrzik a hatóság emberei, hogy a helyi italmérések, vendéglátóhelyek betartják-e az alkoholos italok kereskedelmének szabályait, például nem vizezik-e az innivalókat. A hatóság nemcsak a közkasszát védi, hanem lényegében a fogyasztókat is.

Jakubász Tamás (MWH)
2021. 11. 05. 11:23
null
20210505 Békéscsaba A Kakas kocsmában már bent is kiszolgálják a védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégeket. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Fotó: Imre György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október közepén szokatlanul hosszú, két hónapos razziába kezdett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a főváros déli kerületeiben: a hatóság azt vizsgálja, hogy a vállalkozások fel tudják-e mutatni a jövedéki termékek, azaz az alkoholos italok beszerzését igazoló számlákat, ahogy arra is, hogy megvannak-e az alkoholtermékek zárjegyei. S persze azt, hogy a vállalkozók adnak-e nyugtát, számlát a vevőknek, megfele­lően használják-e online pénztárgépüket, hogy bejelentették-e alkalmazottai­kat. A kilenc kerületet érintő ellenőrzés-sorozat azonban a jelek szerint csak a kezdet volt.

A szervezet munkatársai ezekben a napokban Baranyában ellenőrzik a kocsmákat, Somogyban pedig szombaton fejezik be a helyi vizsgálódásokat. Tolnában majdnem két hetet szántak a feladatra, s még a jövő héten is tart a vendéglátóegységek ellenőrzése, Zalában pedig majdnem karácsonyig elhúzódik az ottani kocsmarazzia.

Az efféle akciókban az adóellenőrök mellett a pénzügyőrök is részt vesznek.

Ellenőrzéseink célja elsősorban az adószabályok betartása, de az akciók hatása a gyakorlatban ennél jóval messzebb mutat

– mondta a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére a NAV szóvivője. Kis Péter András arról beszélt, hogy a jövedéki előírások betartásának vizsgálatakor rendre előkerül az a kérdés is, hogy a vendéglátós valóban azt árulja-e, amit az itallapon feltüntet, tehát hogy a márkás ital üvegébe silányabb minőségű terméket töltöttek-e, s nem vizezik-e az innivalókat.

A pancsolt ital árusítása azon túl, hogy szabályszegés, felveti a vevők megkárosítását, de adott esetben a vendégek egészségének veszélyeztetését is. Ilyen értelemben jövedéki ellenőrzéseink fogyasztóvédelmi hatással is bírnak

– fogalmazott Kis Péter András.

A mostani vizsgálatok messze nem előzmény nélküliek, a hatóság éppen a közelmúltban fejezett be egy hasonló razziát. A NAV augusztus végén egyik megszokott helyszínén, a fővárosi buli­negyedben, vagyis a VI. és a VII. kerület turisztikailag frekventált területein vizsgálódott. Nem véletlenül, hiszen a korábbi tapasztalatok ez ügyben nem túl fényesek. 2019-ben, vagyis még a koronavírus okozta válság előtti időkben például igen szép forgalmat mondhatott magáénak a budapesti belváros szórakozónegyede, de nemcsak vendégekből, hanem szabálytalanságokból is bőven akadt. Akkor az esetek több mint felében derült fény valamilyen problémára. Gyakori volt a zárjegy nélküli alkoholtermékek forgalmazása, és az is, hogy gyengébb minőségű italokkal töltötték fel a prémium­ kategóriás üvegeket. 

Borítókép: A járványügyi szabályokat betartva szolgálják ki a vendégeket az év elején a békéscsabai Kakasban. Fotó: Békés Megyei Hírlap/Imre György

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.