Messze áll Európa a 2050-es klímacéltól

Bőkezű hitellehetőség javíthatja a hazai új lakások energiahatékonyságát.

Pintér
2021. 11. 02. 20:50
null
A megújuló források között kiemelt a napenergia Fotó: MTI/Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon kevés lakó- és szállásjellegű ingatlan kapott 2016 és 2020 között legalább BB energetikai minősítést, amely 2022. június 30. után az új lakások esetében a minimális elvárt szintet jelenti – derült ki a Takarék Index elemzőinek vizsgálatából. Ilyen vizsgálatot minden új ingatlan használatbavételéhez, valamint minden használt lakás adásvételéhez szükséges készíttetni. A legjobb minősítés az AA++, a legrosszabb pedig a JJ.

Az elmúlt öt év adatainak elemzéséből kiderült, hogy csak az összes kiadott tanúsítvány 2,6 százaléka volt a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő BB vagy annál jobb minősítésű.

CC energiaosztályú (korszerű) tanúsítványt adtak ki a legtöbbet, 21 százalékot. Eközben a gyenge, rossz és kiemelkedően rossz energetikai osztályba (HH–JJ) minősítették a megvizsgált ingatlanok majdnem harminc százalékát. A lakóházaknál ugyanakkor a legalább BB energetikai besorolású új lakások építését támogatja, hogy októbertől akár hetvenmillió forintos támogatott hitelt kaphatnak magánszemélyek ehhez a jegybank Zöldotthon programja keretében.

A hazai lakásállomány kétharmada téglából, kőből vagy kézi falazóelemből készült. A panel vagy közép-, illetve nagyblokk öntött beton lakások részesedése a teljes állományból körülbelül 18,5 százalékos egy 2016-os felmérés szerint.

Meglehetősen sok lakás épült vályogból és sárból, illetve fából, teljes arányuk az állományon belül csaknem 15 százalék.

Érdekes, hogy az irodapiacon 2016 és 2020 között kiállított minősítéseknek is csupán 22 százaléka tartozott a korszerű (CC) vagy ennél jobb kategóriába. Az Európai Unióban készült felmérések szerint az épületek mintegy negyven százalékkal járulnak hozzá a végső energiafelhasználáshoz. Európa épületállományának is jelentős része ötven évnél idősebb, és rengeteg olyan ingatlant használnak a mai napig, amely száz évnél is régebbi.

Nemzetközi adatok alapján az ingatlanok 75 százaléka nem energiahatékony, ezeket mind korszerűsíteni kellene ahhoz, hogy a 2050-es EU-s szén-dioxid-mentesítési elképzelésnek megfeleljenek, és magasabb energiahatékonysági osztályba kerüljenek.

Borítókép: modern ökolakóház napelemekkel, napkollektorokkal és energiatakarékos fűtő-hűtő rendszerrel Telkiben. Fotó: MTVA/Jászai Csaba

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.