Mini-atomreaktorokkal erősítene Románia

Januárban Bukarest már kapott egy 1,27 millió dollár értékű, vissza nem térítendő támogatást, hogy azonosítson lehetséges telepítési helyszíneket a moduláris atomreaktoroknak.

People pass by an inactive unit of the nuclear power plant in Cernavoda
A létesítmény jelenleg keleti szomszédunk energiaszükségletének 20 százalékát biztosítja Fotó: Mihai Barbu Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bővül a román–amerikai együttműködés energiaügyben. Románia tizenkét kis méretű moduláris atomreaktort telepítene amerikai támogatással, s részt venne a technológia gyártásában, illetve a szakemberek képzésében, akik biztosíthatják a térség más országaiban is ennek az új technológiának a meghonosítását. Januárban Bukarest már kapott egy 1,27 millió dollár értékű, vissza nem térítendő támogatást, hogy azonosítson lehetséges telepítési helyszíneket a moduláris atomreaktoroknak. A NuScale Power vállalat terméke karbonsemleges energiát biztosít, és a gigawattos méretű atomerőművek létrehozásához szükséges pénzügyi ráfordításnál alacsonyabb költségű megoldást kínál.

Az amerikai nukleáris biztonsági hatóság által csak tavaly engedélyezett új technológiát működtető NuScale a washingtoni külügyminiszté­riummal közösen már két évvel ezelőtt átfogó lobbitevékenységgel igyekezett meg­győzni a romániai hatóságokat a projekt elfogadásáról. 

2019-ben az akkori energiaügyi miniszter, Răzvan Nicolescu határozottan ellenezte, hogy Románia új nukleáris technológiák kísérleti terepe legyen. 

– Miután megépítenek néhány ilyen reaktort a gyártó országban, és azok működnek egy ideig, mi is komolyan elgondolkodhatunk egy ilyen lehetőségen – nyilatkozta annak idején a román tárcavezető. Kijelentése után nem sokkal lemondott tisztségéről.

Közben folytatódik a cernavodăi atomerőmű amerikai támogatással történő bővítésének előkészítése. Románia 2030–2031-ben tervezi üzembe helyezni a harmadik reaktort, a kivitelezés ideális esetben 2024-ben kezdődhet el. 

Ezt követné a negyedik reaktor megépítése. Bukarest tavaly októberben állapodott meg az Egyesült Államokkal a délkelet-romániai atomerőmű bővítéséről, akkor írták alá a hosszú távú atomenergetikai együttműködésről szóló elvi megállapodást. Ennek értelmében Washington hétmilliárd dollár értékű hitelszerződést biztosít az amerikai Exim Bank bevonásával Romániának, így a két reaktor az amerikai AECOM vállalat irányításával, francia és kanadai vállalatok bevonásával épülhet meg. A cernavodăi atomerőmű első reaktorát 1996-ban, a másodikat 2007-ben helyezték üzembe. Románia villamosenergia-szükségletének mintegy 22 százalékát képesek fedezni 1400 megawatt összesített teljesítményükkel A 3-as és a 4-es reaktorok kapacitása szintén 1400 megawatt lenne, így az atomerőmű teljesítménye megkétszereződne.

Borítókép: A cernavodăi atomerőmű inaktív egysége. A létesítmény 180 kilométerre fekszik Bukaresttől (Fotó: Reuters/Mihai Barbu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.