Pályázati dömping az agráriumban

Nem okoz fennakadást a hazai támogatáspolitikában a brüsszeli bürokrácia késlekedése. Bár a következő európai uniós fejlesztési ciklus agrár-vidékfejlesztési forrásait elosztó stratégia terv csak az év végén kerül az Európai Bizottság elé, a 2027-ig szóló keretből hazánk már a két átmeneti évben – idén és jövőre – jelentős összeget nyitott meg a gazdák előtt.

2021. 11. 06. 7:30
null
20200424 MN Hajdú-Bihar Megye szarvasmarha tenyésztés illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a következő európai uniós fejlesztési ciklus – a brüsszeli bizottság késlekedése miatt – hivatalosan nem kezdődött meg, a hazai gazdálkodók már az idén részesülhetnek a 2027-ig szóló támogatási keret agrár-vidékfejlesztési forrásaiból. 

Az idei és az előttünk álló év ugyanis egyfajta köztes évnek számít, így a korábbi vidékfejlesztési programon belül, de már a következő ciklus keretének terhére írhat ki pályázatokat az Agrárminisztérium. Ennek köszönhetően már az idén több mint ezermilliárd forintra pályázhatnak a gazdálkodók, a már korábban megjelent felhívásokat pedig további több százmilliárd forinttal egészítette ki a tárca.

A támogatott területek közt a legnagyobb hangsúlyt a versenyképes alapanyagtermelést és feldolgozást célzó pályázatok kapták. 

A kertészetek mintegy húszmilliárd forintból új ültetvényeket telepíthetnek. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint ebből az összegből mintegy 2650 hektáron létesíthetnek korszerű gyümölcsültetvényeket, csaknem 1700 hektáron pedig gyógynövényültetvényt hoznak létre az érintett gazdálkodók. 

A kertészeti üzemek korszerűsítésére is lehetett pályázni. A programban elérhető 68 milliárd forintból mintegy 38 ezer négyzetméternyi új hűtőház, valamint csaknem 880 ezer négyzetméternyi üvegház épülhet meg.

Az állattartók sem maradnak ki a támogatásokból. A telepek fejlesztésére több ütemben összesen 360 milliárd forint érhető el. 

Ebből az összegből nem kevesebb mint 513 ezer négyzetméternyi telep épülhet, illetve újulhat meg a baromfiágazatban. A beruházásoknak köszönhetően így mintegy tízmillió férőhellyel bővülhet a baromfitartó gazdaságok kapacitása. A szarvasmarhatartók számára nyújtott támogatás hozzávetőlegesen egymillió négyzetméternyi istálló építéséhez, vagy felújításához járulhat hozzá. Az itt tartott állatok száma pedig elérheti a százezret is. A juhágazatban háromszázezer négyzetméternyi új istállóban harmincezer férőhely jöhet létre.

A beruházási hullám a szántóföldi növénytermesztésben is érezteti hatását. A gazdák fejlesztési szándékát pedig a támogatások ösztönzik. 

A terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére eddig összesen 779 projekt kapcsán kértek támogatást a termelők, csaknem 186 milliárd forint értékben. A legújabb technológia használatát segítő beruházások is igencsak népszerűek a gazdálkodók körében, az elmúlt időszakban több mint 2500 pályázat érkezett az Agrárminisztériumba, melyek értéke meghaladta a 188 milliárd forintot.

A vidékfejlesztési támogatásoknak köszönhetően a nagyobb gazdaságok mellett a legkisebb mezőgazdasági szereplők is előbbre léphetnek céljaik elérése felé. A kisebb állattartó telepek megújítására több mint 2000 gazdaság pályázott, 56,6 milliárd forint értékben. E mellett mintegy 2600 kertész tervez kisebb értékű gépbeszerzést a közeljövőben. Ehhez összesen 31,35 milliárd forint támogatást igényeltek az érintettek. 

A Mezőgazdasági kisüzemek támogatására 32,5 milliárd forint keretösszeget szánt a tárca. Eddig már 3 414 pályázó kapott támogató okiratot, több mint 18,6 milliárd forint támogatást elnyerve. Annak érdekében pedig, hogy a kistermelők ne csak előállítani, hanem értékesíteni is tudják a portékájukat, a vidékfejlesztési programban 13 milliárd forint a helyi piacok létrehozását szolgálja. Az Agrárminisztériumtól kapott információk szerint a VP-ből eddig 269 helyi piac létesülhet vagy újulhat meg. 

A program második üteme ősszel indult és további lehetőséget teremt a versenyképességet, hatékonyságnövelést szolgáló beruházások megvalósítására. Emellett kiemelt szerep jut a környezetkímélő gazdálkodási formáknak is.

 

Minden támogatás egy helyen

Forrásösszesítő listát hozott létre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az élelmiszeripari vállalkozásoknak. Az internetes felület könnyen átlátható, lapozható, de mégis részletes formában tartalmazza az aktuálisan igénybe vehető támogatásokat, beruházási hiteleket. Az idén átalakuló és újra nyíló Vidékfejlesztési program, a megszűnő majd átalakuló Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop), valamint az induló Vállalkozásfejlesztési és innovációs operatív program (Vinop) rendszerében is egyre nehezebb kiigazodni, melyet kiegészít a hiteltermékek közti óriási választék. A listát az agrárkamara folyamatosan frissíti, így naprakész információkat szerezhetnek a fejleszteni, beruházni vágyó élelmiszeripari cégek. 

Borítókép: Szarvasmarha tenyésztés Hajdú-Bihar megyében (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.