Sokba kerül Romániának az Exxon-ügylet

Negyedmilliárd dollárnyi ­romániai közpénzt keresett az ExxonMobil amerikai nagyvállalat a fekete-tengeri gázkitermelési beruházáson, amely meg sem valósult.

-
ROMANIA-US-ENERGY Fotó: MIRCEA RESTEA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedmilliárd dollárnyi ­romániai közpénzt keresett az ExxonMobil amerikai nagyvállalat a fekete-tengeri gázkitermelési beruházáson, amely meg sem valósult – számolt be a Ziarul Financiar bukaresti üzleti napilap. Miután az amerikaiak megegyeztek a Romgazzal a projektben való részesedés eladásáról, a román állami cég 1,06 milliárd dollárt fizet ki az amerikai vállalatnak, ami közel 250 millióval több, mint amennyit a kőolajipari óriás­vállalat a projekt kapcsán költött.

Az ExxonMobil 2008-ban társult az osztrák OMV Petrommal a nyíltvízi Neptun Deep földgázmező kitermelése céljából. A két vállalat másfél milliárd dollárt költött mostanáig, a költségek fele-fele arányban oszlottak meg. A kitermelés a mai napig nem kezdődött meg, a befektetők számára nem túl előnyös offshore-törvény elfogadását követően ugyanis a beruházást befagyasztották. A Romgaz a nyár elején kezdte meg a tárgyalásokat az ExxonMobillal, körülbelül egy évvel azután, hogy az amerikaiak bejelentették, kiszállnak a beruházásból. 

A tárgyalások megkezdésekor a Neptun Deep lelőhely 14 milliárd dollárt ért, de közben 28 milliárdra emelkedett az értéke – idézte a Maszol erdélyi hírportál a román lapot. A lelőhely gázkészletének a mennyiségét nyolcvanmilliárd köbméterre becsülik. 

A Romgaznak jelenleg 530 millió eurója van készpénzben és bankbetétek formájában, az Exxon részesedésének kifizetéséhez egy 323 millió eurós bankhitelt készül felvenni.

Antal Lóránt, a bukaresti felsőház energiaügyi bizottságának elnöke lapunknak fontos lépésnek nevezte a Romgaz és az ExxonMobil közötti megegyezést, mivel ezzel „biztonságba kerültek a részvények”, az OMV–Petrommal együttműködve pedig elindulhat a kitermelés. Mint elmondta, érvényben van egy, a tengeri gázkitermelést szabályozó offshore-törvény, de az nem feltétlenül befektetőbarát, amelynek módosítására szükség lesz. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora arra emlékeztetett, hogy Románia tízéves gázszükségletét fedezi az említett lelőhely.

A romániai gázhálózatok tervezett fejlesztésével, bővítésével megnövekedhet az igény a földgázra, így a fekete-tengeri gáz felhasználása révén Románia nem kényszerülne nagymértékű gázimportra. Ráadásul komoly bevételt is jelenthet az illetékek, illetve eladás révén

– fogalmazott Antal Lóránt. A projekt elkezdésével kapcsolatban ugyanakkor nem mert jóslatokba bocsátkozni az RMDSZ politikusa. Mint hangsúlyozta: eddig már nagyon sok, erre vonatkozó dátum elhangzott, mégsem történt semmi.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Mircea Restea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.