A digitalizációról szólnak a következő évek a hazai agráriumban

Még idén elfogadhatja az Országgyűlés a gazdaságátadásról szóló törvényjavaslatot.

Magyar Nemzet
2021. 12. 09. 13:13
Fotó: Pelsoczy Csaba Forrás: AM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beruházások és a technológiai lépésváltás ösztönzése jellemzi a következő hét évben a hazai agráriumot – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Portfólió Agrárszektor-konferenciáján. A tárcavezető szerint az előttünk álló időszakban a digitális átálláshoz kapcsolódó precíziós fejlesztések kiemelt támogatásban részesülnek. A cél, hogy javuljon a gazdálkodók versenyképessége és jövedelmezősége. 

A miniszter szerint ehhez példátlan összeg, a 80 százalékos nemzeti kiegészítő forrással együtt összesen 4265 milliárd forint áll rendelkezésre. Az ebből a keretből elindított Megújuló vidék, megújuló agrárium program a mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációját célozza meg. 

A kormány a mezőgazdaság és élelmiszeripar ugrásszerű fejlődése érdekében megteremti a vidéki térségek gazdaságélénkítésének feltételét, hozzájárul az agráriumból élők életminőségének javításához

– hívta fel a figyelmet. 

A miniszter emlékeztetett rá, hogy az idén eddig megjelent új pályázati felhívások összértéke meghaladja az 1100 milliárd forintot. A nagyobb állattartó telepek fejlesztését 325 milliárd forinttal segítették, valamint 2500 hektár új, intenzív gyümölcsültetvény létrehozását, 38 ezer négyzetméternyi új hűtőház létesítését is támogatták. A szántóföldi növénytermesztők és kertészek a terménytárolókat, szárítókat és tisztítók fejleszthetik, eddig 94 kérelem kapcsán 26 milliárd forint támogatásról döntött a szaktárca. Az élelmiszeripari üzemek megújítására összesen 250 milliárd forint keretösszeggel írtak ki pályázatokat. A kezdeményezés népszerűségét mutatja, hogy ezekre a felhívásokra együttesen 400 milliárd forintot meghaladó összegben érkezett csaknem 1200 pályázat. 

Az agrár-környezetgazdálkodási támogatást célzó pályázatra 360 milliárd forint, az ökológiai gazdálkodásra pedig 40 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre. Mindezek mellett a vidéki térségek több lábon állását segíti a vidéki turizmus fejlesztésére elkülönített 50 milliárd forint. 

A mezőgazdasági őstermelőket és családi gazdálkodókat érintő majd negyedévszázados, elavult, bonyolult szabályozási környezetet új rendszer váltotta fel. A változások legfontosabb eredményeként elmondható, hogy 2021-től kezdve 410 ezer őstermelő személyi jövedelemadó-terhelése csökkent és vált egyszerűbbé. 

Ezen szabályozási folyamat következő lépéseként elkészült a gazdaságok átadásáról szóló törvénytervezet, amelyet még ebben az évben el is fogadhat az Országgyűlés. 

– emelte ki a miniszter. 

Borítókép: Nagy István, agrárminiszter a Portfólió konferenciáján ad elő (Fotó: AM/Pelsőczy Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.