A magas árak ellenére nőtt idén a mezőgazdaság teljesítménye

A gyümölcsösökben jobb, a szántóföldeken rosszabb évet zártak a tavalyinál a gazdák.

Magyar Nemzet
2021. 12. 09. 10:15
mezőgazdaság, tejipar, tej, tehén, tehenészet, állat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 2021-ben 13 százalékkal nőtt. A termelési volumen 2,3 százalékkal csökkent, az árak 16 százalékkal emelkedtek. A növénytermesztés volumene 6,5 százalékkal kisebb, az állattenyésztésé 4,5 százalékkal nagyobb lett, a szolgáltatásoké változatlan maradt – közölte csütörtökön az első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A gyümölcsfélék, az állatok és az állati termékek termelése bővült, a többi mezőgazdasági termékcsoporté csökkent vagy nem változott.

A tavalyi évhez képest 2021-ben

  • A növénytermesztés termelési volumene 6,5 százalékkal mérséklődött az első, előzetes adatok szerint. A gabonafélék mennyisége összességében tíz százalékkal kisebb lett, a kukoricatermés 23 százalékkal, az ipari növényeké 6,3 százalékkal maradt el a tavalyitól. A gyümölcsfélék mennyisége 10 százalékkal nőtt, elsősorban az alma jó terméseredményének köszönhetően. A szőlő mennyisége az előző évhez képest nem változott.
  • Az állattenyésztés teljes termelési volumene 4,5 százalékkal nőtt.
  • A mezőgazdaság kibocsátása a kapcsolódó szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt folyóáron 13 százalékkal nőtt, termelési volumene – az árak 16 százalékos emelkedése mellett – 2,3 százalékkal csökkent.
  • A ráfordítások közül az állatgyógyászat és az állati takarmányok volumene alig változott, a műtrágya- és növényvédőszer-felhasználás csökkent. A költségek átlagosan 15 százalékkal nőttek.
  • A bruttó hozzáadott érték 10 százalékkal nőtt, volumene 5,6 százalékkal szűkült.
  • A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 3,5 csökkent,
  • a vállalkozói jövedelem 12 százalékkal növekedett.

Változatlan export, alig növekvő import Októberben az export euróban számított értéke 0,9 százalékkal, az importé 14 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,3 milliárd euróval romlott, az októberi hiány 335 millió euró (118 milliárd forint) volt – közölte a KSH. Az idén októberben a kivitel értéke 10,368 milliárd eurót (3725 milliárd forintot), a behozatalé 10,703 milliárd eurót (3842 milliárd forintot) tett ki. Szeptemberhez viszonyítva a kivitel értéke nem változott, a behozatalé 1,9 százalékkal nőtt. Az export euróértéke 1,9, az importé 9,3 százalékkal magasabb volt a 2019. októberinél, vagyis a járvány előtti időszakhoz képest. Magyarország a kivitel 75, a behozatal 71 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.