időjárás -3°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Duplázott 2010 óta a magyar építőipar

Magyar Nemzet
2021.12.09. 11:10 2021.12.09. 14:57
Duplázott 2010 óta a magyar építőipar

Az építőipar stratégiai ágazat a magyar gazdaságban, az elmúlt tíz évben megkétszerezte teljesítményét, és 120 ezerrel növelte munkavállalói számát – jelentette ki Varga Mihály az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének csütörtöki, évzáró közgyűlésén. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: 

a magyar építőipari termelés idén tíz százalék felett erősödött és további növekedés várható, ugyanakkor a digitalizációt és a versenyképességet növelni kell az ágazatban.

A járvány hatására bekövetkezett rövid visszaesést követően az idei év első három negyedévében az építőipari termelés ismét 10 százalék felett nőtt. A foglalkoztatást tekintve is jelentős előrelépést ért el az ágazat. 

Az építőipar ma 376 ezer embernek ad munkát, 120 ezerrel többnek, mint 2010-ben. A szektor a járvány alatt is növelni tudta munkavállalói számát, tehát a munkahelyvédelem szempontjából kulcsfontosságú területté vált. 

Varga Mihály felhívta a figyelmet: további növekedés várható az építőiparban, ezt a rendelésállomány is alátámasztja, amely 13 százalékkal magasabb az előző évihez képest. A járványhelyzet és az energiaárak emelkedése mellett kihívást jelent az építőiparban a szakemberutánpótlás, amelyről gondoskodni kell elsősorban továbbképzéssel, átképzéssel, a munkaszervezés javításával és a jövedelmek növelésével. 

A béremelést segítve a kormány jelentősen, 750 milliárd forinttal csökkenti a munkát terhelő adókat a jövő év elejétől – emlékeztetett a tárcavezető. Szintén lehetőségeket rejt magában az alapanyagipar fejlesztése és az árverseny erősítése az építőanyagpiacon. 

Varga Mihály arra is kitért, hogy szükséges lépés a versenyképesség javítása érdekében az építőipar digitalizációja és az eszközpark megújítása is, amelyhez a kormány eddig is jelentős ösztönzőket, támogatásokat biztosított, erre a jövőben is számíthatnak az ágazat szereplői.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád)