Megjelentek az új globális társasági minimumadó szabályai

Az egységes regulák több mint 135 ország konszenzusa alapján születtek meg.

Horváth Éva
2021. 12. 21. 11:45
null
Gyõr, 2020. április 28. Dolgozók autók ajtaját szerelik össze, közöttük a koronavírus elleni védekezés részeként elhelyezett fólialapok az összeszerelõ soron az Audi Hungaria Motor Kft. gyõri gyárának jármûszerelõ részlegében 2020. április 27-én. Ezen a napon sikeresen újraindult az Audi Hungaria jármûgyártása, mind a présüzemben, karosszériaüzemben, lakkozóban és a jármûszereldében. Elsõ lépésben egy mûszakban kétezer jármûgyári munkatárs kezdte meg munkáját. A jármûszereldében mûszakonként jelenleg 250 autót gyártanak, a vállalat a termelést a következõ hetekben fokozatosan szeretné felfuttatni. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszas előkészítő munka után a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közzétette a globális társasági minimumadózással kapcsolatos szabályokat. Ezek több mint 135 ország konszenzusa alapján születtek meg, és globálisan összehangolt társasági adórendszer alapjait teremtik meg, a korábban kiadott javaslatok véglegesítésével. Ezen szabályok megalkotása mérföldkőnek számít a nemzetközi adózás történetében.

Az OECD hozzávetőleg egy évtizede harcol a nemzetközi adóelkerülés, adóalap-erózió és jövedelem-átcsoportosítás ellen. 

Ennek érdekében számos akciótervet alkottak, és az egyes államok gyakorlatában is több, e problémák kiküszöbölését segítő jogszabály született – foglalta össze közleményében a Deloitte. Hozzátették azonban, hogy a folyamatosan fejlődő globális üzleti környezet ugyanakkor új és újabb kihívások elé állította az adóelkerülés ellen küzdő országokat. Így a digitális üzleti modelleken alapuló vállalkozások esetében a meglévő szabályok nem biztosították, hogy az üzleti működésből származó profit abban az államban adózzon, ahol azt megtermelték. Továbbá az OECD akciótervei nem tudták teljesen megszüntetni az államok közti káros adóversenyt sem.

Az adózási szabály a kereskedelmi, gyártó vagy bármely más tényleges üzleti tevékenységet folytató cégcsoportra vonatkozik       Fotó: Rosta Tibor

A globális társasági minimumadózás modelljét a nemzetközi szervezet ez utóbbi probléma megoldására alkotta meg. A kezdetben sok vitát kiváltó javaslat legfőbb pontjai esetében végül 2021 októberére sikerült egy kiterjedt, nemzetközi politikai konszenzust elérni. A most nyilvánosságra hozott szabályok rögzítik az októberi megegyezés elemeit és több helyen pontosítják, módosítják, illetve kiegészítik az eddig ismert szabály-tervezetet.

A végleges szabályozáson belül az egyik legfontosabb rendelkezés a valós gazdasági tevékenységekhez kapcsolódó mentesség (a substance carve-out) számítására és alkalmazására vonatkozik, amelynek végleges kialakításában Magyarországnak is jelentős szerepe volt

– mondta Póczak Ferenc, a Deloitte adóosztályának partnere.

– Ezen mentesség lehetővé teszi, hogy egy kereskedelmi, gyártó vagy bármely más tényleges üzleti tevékenységet folytató cégcsoportnak ne kelljen a jövedelme után a minimum 15 százalékos adóbefizetést teljesítenie, miközben az állam, ahol működik, ennél kisebb mértékű adót szed be – tette hozzá Bella Márió, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

A minimumadó bevezetésének érdekében a most nyilvánosságra hozott jogszabályokat a jövő év elején egy kiterjedt szövegmagyarázat követi majd. Emellett a közeljövőben várható az Európai Unió irányelvtervezete is a globális minimumadó EU-s bevezetésével kapcsolatban. 

A tervek szerint a minimumadó rendszerét 2023-tól alkalmazzák majd általánosan, a minden eddiginél kiterjedtebb és összehangoltabb adóügyi szabályok bevezetése pedig várhatóan új fejezetet nyit a globális gazdaság és a nemzetközi adózás történetében.

Borítókép: Dolgozók autók ajtaját szerelik össze, közöttük a koronavírus elleni védekezés részeként elhelyezett fólialapok az összeszerelő soron az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárának járműszerelő részlegében 2020. április 27-én (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.