Nem a bitcoin lesz a jövő digitális valutája

Eddig a bitcoin volt a legnagyobb értékű és forgalmú kriptodeviza, azonban ez vélhetően nem fog így maradni. Lehetnek sokkal alkalmasabbak nála, melyek ténylegesen betölthetik a digitális valuta funkcióját, és nem is környezetszennyezők.

Fellegi Tamás Péter
2021. 12. 19. 11:15
Cryptocurrencies Hype: Bitcoin, Ethereum, Ripple and Cardano
Elszabadultak, majd zuhantak az árfolyamok. Fotó: SASCHA STEINBACH Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kriptodevizákról ezúttal egy kereskedelmi szakértő beszélt, akit elsősorban az érdekel, hogy a nemzetközi kereskedelmi forgalom lebonyolításakor milyen fizetőeszközök honosodhatnak meg a jövőben. Eswar Prasad, a Cornell Egyetem nemzetközi kereskedelempolitikával foglalkozó professzora a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy a bitcoin ugyan népszerű a befektetők körében, 

a nemzetközi kereskedelemben szinte egyáltalán nem elterjedt, legalábbis a legális ügyletekben. Ott egyelőre továbbra is a jegybanki devizákat használják, ezen belül is a legnagyobbakat, mint a dollárt és az eurót, melyeknél viszonylag kicsi az árfolyamkockázat.

A bitcoin legnagyobb hátrányának a szakértő azt tartja, hogy igen erősen ingadozik az árfolyama, ezért ugyanolyan alkalmatlan a kereskedelmi ügyleteknél a fizetési eszköz szerepére, mint például egy gyorsan, napról napra inflálódó és leértékelődő valuta. Éppen ezért nincs is nagy jövője: ha nem lesz hasznos szerepe, és csak a feketegazdaságban működik, valamint a befektetők adják-veszik, de nem kap fundamentális értéket, akkor óhatatlanul elsorvad, lecsökken iránta az érdeklődés.

Miközben maga a technológia, a blokklánc komoly lehetőségeket rejt, maga a bitcoin nem túl hatékonyan használja a technológiát, óriási energiaigénye miatt rendkívül káros a környezetre és a klímára: használata jelenleg több szén-dioxidot bocsát ki, mint egy-egy fejlett ország (például Új-Zéland). Eközben van már több száz olyan újabb kriptodeviza, amely sokkal hatékonyabban használja a blokkláncot, sokkal kisebb a környezetkárosító hatása.

A fizetési forgalomban, a tényleges kereskedelmi elszámolásoknál csak akkor tud meghonosodni egy digitális deviza, ha azontúl, hogy környezetkímélő, alkalmas is a vele szemben elvárt szerepre, mint a viszonylagos árfolyamstabilitás, valamint a biztonság, amelyet ma a nemzetközi bankrendszer garantálni tud. Erre Prasad szerint leginkább a 

jegybankok által kibocsátott digitális valuták lennének alkalmasak, hisz a biztonságot és a stabilitást jegybanki, a hatékonyságot és gyorsaságot pedig digitális mivoltuk biztosítaná.

A bitcoin szerepe az, hogy elindított egy technológiai forradalmat, amely végül mindannyiunknak hasznos lesz, a folyamat nyertese azonban nem a bitcoin lesz: a mór megtette kötelességét, a mór mehet. Így a szakértő szerint jelentős forgalma, népszerűsége és árfolyama is hanyatlásnak fog indulni nem is olyan soká. Hogy helyette melyik eszköz lesz a befutó, még a jövő kérdése.

Borítókép: EPA/Sascha Steinbach

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.