Rangos nemzetközi rendezvényekkel nyitja az évet az MTÜ

Jelentős nemzetközi rendezvényekről tett bejelentést pénteken a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelyek a jövő év nyitányaként jó hírünket viszik a nagyvilágban.

Magyar Nemzet
2021. 12. 10. 12:18
null
20210506 budapest turistak nyitas havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A turizmus és a gasztronómia területén februárban és márciusban nagyszabású nemzetközi rendezvényekkel indítja az évet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) – jelentette be pénteken az MTÜ weboldalán közzétett podcast-különkiadásban Guller Zoltán.

Februárban 

hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Várkert bazárban a Central European Tourism Forumot, 

amely a közép-európai régió egyik legjelentősebb szakmai programja lesz a V4 magyar elnöksége évében – mondta a vezérigazgató.

A nagyszabású rendezvény egy hétig tart majd programok tucatjaival, amelynek során a közép-európai turisztikai innovációkat, technológiai megoldásokat állítják a középpontba, és megvizsgálják Európa és Közép-Európa lehetőségeit az ágazat tekintetében. 

 Hazánk a V4-ek soros elnökeként az elsők között keresi a megoldásokat a koronavírus utáni turizmus újraindulásához Fotó: Jászai Csaba

A teljes ágazat széles spektruma szerepet kap, mivel egy megoldásorientált szakmai-üzleti platformot szerveznek, ahol a fő kérdés az lesz, hogy milyen lehetőségek vannak a koronavírus-járvány utáni időkben Európa, Közép-Európa „újraindítására” – jelezte az MTÜ vezetője.

A rangos szakmai rendezvényen megjelenik tehát a szállodaipar, a gasztronómia, az egészségturizmus és a rendezvényszervezés. 

A szektor képviseletében egy asztalhoz ültetik a szakma külföldi és belföldi döntéshozóit, szakértőit, akik tudományos konferenciákon, panelbeszélgetéseken egyeztetnek, míg a különféle workshopok a piaci szereplők és a vásárlók találkozását teszik lehetővé, akik között lesznek a visegrádi országokból érkezett szakemberek is.

– Mintegy 500-600 olyan embert várnak a rendezvényre, 

olyan emberek érkeznek hozzánk, akiknek valódi ráhatása van arra, hogy Közép-Európában a turizmus az elsők között, a leggyorsabban tudjon talpra állni Európában 

– jelentette ki a turisztikai ügynökség vezérigazgatója.

Guller Zoltán szerint példátlanul magas reklámértékkel bírnak ezek a rangos szakmai rendezvények Fotó: Magyar Nemzet Éberling András

Ismertette: a fórum egy másik nagyszabású eseménnyel, egy Michelin-gasztrofesztivállal végződik.

– Sikerült megállapodni arról, hogy 

a Michelin-díjátadók történetében először többnapos, közös gasztrofesztivált szervezzünk, amelynek része a díjátadó gála. Ez hatalmas turisztikai reklámot jelent az országnak 

– fogalmazott Guller Zoltán példaként említve az MTV-díjátadó gálát, amelynek január végéig zajlik a médiakampánya.

A zenei rendezvény kapcsán november 30-ig 2 683 000 közösségimédia-posztot generáltak az itt fellépő művészek. Ez a vezérigazgató szerint pénzben nehezen kifejezhető, de több millió eurós értékű reklámot jelent az országnak.

Tájékoztatása szerint a nagyszabású gasztrofesztiválon hazai és külföldi Michelin-csillagos séfek, influenszerek mutatják be a magyar gasztronómia sajátosságait, és kiemelt szerepet kapnak majd a helyi alapanyagok. 

Emellett a bemutatókon komoly hangsúlyt fektetnek a vidék vonzerejére: a neves európai séfek például a közösségi médiában járatos influenszerekkel utazzák be Magyarország turisztikai térségeit és a helyi ízeket, amit a világ gasztronómia iránt érdeklődő közönsége lát majd. 

– Nagyon nagy hangsúlyt kapnak a vidéki gasztronómiai helyek, színvonalas éttermek ezen az eseményen 

– húzta alá Guller Zoltán.

Emellett a Budai várban is rendeznek egy kulináris fesztivált, ahol valamennyi magyar Michelin-csillagos séf és étterem bemutatkozik, emellett szerepet kapnak a vidéki, magas színvonalon működő éttermek – ismertette a gazdag programkínálatot az MTÜ vezetője.

A vidéki vendéglátóhelyek kiemelt bemutatkozási lehetőséghez jutnak a fővárosi fesztiválokon Fotó: © Szendi Péter

Ezzel viszont nem ér majd véget a gasztronómiai rendezvények sora, mivel Guller Zoltán emlékeztetett: 

2022 márciusában Budapesten rendezik meg a Bocuse d’Or európai döntőjét, 

ahol magyar séfek százai tudnak tanulni Európa legjobbjaitól. A nemzetközi megméretés zsűrije a magyar fővárosban választja ki azokat a séfeket, akik csapataikkal a 2023-as döntőben képviselhetik a nemzeti konyhájukat.

– A rendezvényt utoljára 2016-ban rendezték meg Budapesten és ugyancsak jelentős reklámértékkel bír, hogy az eseményen Magyarország termékei, kulináris sokszínűsége, turisztikai kincsei kerülnek előtérbe – jegyezte meg az MTÜ vezérigazgatója.

 

Borítókép: A digitális megoldások felé fordul az ágazat – Turisták a Budai Várban. (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.