Nemzetközi porondra léphet a magyar innováció

Erősödik a kutatók és a vállalati szféra együttműködése az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat és az innovációs hivatal megállapodása nyomán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 27. 15:58
MARÓTH Miklós; BIRKNER Zoltán
Együttműködési megállapodás a hazai innovációs tevékenység versenyképesebbé válásáért Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együttműködési megállapodást kötött az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a hatékonyabb, nemzetközi szinten is versenyképes kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység támogatása érdekében Budapesten. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke elmondta: a szakmai partnerség célja az alapkutatások mellett a magyar gazdaság tudásalapú, fenntartható versenyképességének erősítése – idézte a távirati iroda.

A kutatási hálózat csatlakozott az NFKIH által alapított Területi Innovációs Platformok hálózatához is, amelyek további lehetőséget biztosítanak a kutatók és a vállalati szféra közötti együttműködések megteremtésére és erősítésére. – Az együttműködés elősegítheti a hazai és a nemzetközi pályázati lehetőségek jobb kihasználását és hozzájárulhat az ELKH kutatóhelyein keletkezett tudományos eredmények hasznosulásához – fejtette ki Maróth Miklós, az ELKH elnöke. Ez egybecseng Birkner Zoltán kijelentésével, amely szerint az innovációs hivatal legfontosabb céljai közé tartozik a tudományos kutatások társadalmi-gazdasági hasznának erősítése, a tudomány és a gazdasági szereplők együttműködésének ösztönzése. Az újragondolt intézményi struktúrában pedig jelentős szerepet tölt be az ELKH. Kiemelte: Az elmúlt években az NKFIH olyan konstrukciókat dolgozott ki, amelyek erősítik a kohéziót a két csoport között, és sokféle pályázatot indított el.

Míg 2018-ban nyolcvanmilliárd forint értékben hirdettek meg pályázatokat, ez 2021-re 180 milliárd forintra nőtt, ehhez jöttek még a nemzetközi és egyéb források.

A Területi Innovációs Platformok hálózatáról szólva Birkner Zoltán elmondta: az új típusú modell az ország egészét, illetve minden ágazatot lefed, a térségi szereplők megszólításával már mintegy ötszáz partnere van a hálózatnak.

Maróth Miklós felidézte, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kereteiből kivált kutatási hálózat helyzetének javításához belső reformokat kellett végrehajtani. Az első fontos lépések között említette egyebek mellett a kutatók fizetésének átlagosan harmincszázalékos emelését, illetve az intézetek finanszírozásának stabillá tételét.

Kitért arra is, hogy önálló innovációs főosztályt hoztak létre, amelynek az a feladata, hogy a kutatási hálózatban született eredményeket a magyar gazdaság felé közvetítse. A mintegy ötezer munkatárssal, ebből 2500 kutatóval rendelkező ELKH átalakítása hosszú távon, tudatos lépésekkel folyik, ebben fontos partner NKFIH.

Borítókép: Birkner Zoltán és Maróth Miklós az együttműködési megállapodás aláírása után (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.