A fővárosi kamara szerint menthető a vendéglátóipar

A forgalmi adatok a BKIK szerint azt igazolják, hogy a komplex válságkezelő intézkedések és programok hatékonyan támogatják az ágazat helyreállítását.

Magyar Nemzet
2022. 02. 11. 13:23
Nyíregyháza, 2021. május 2. Egy házaspár rendel egy belvárosi étteremben Nyíregyházán 2021. május 2-án. A beoltottak számának növekedésével életbe lépett új szabályok értelmében a védettségi igazolvánnyal rendelkezõk számára megnyíltak a koronavírus-járvány miatt bezárt vendéglátóhelyek belsõ terei, a szállodák, a szabadidõs létesítmények, állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzõtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint a 2021-es évet a vendéglátás kiemelkedő eredményekkel zárta, amikor közel 26 százalékkal nőttek a bevételek 2020-hoz képest, háromszázalékos lemaradással közelítve a 2019-es eredményekhez. 

Ezek az adatok azt igazolják, hogy Budapest országos vendéglátásban betöltött szerepe közelít a válság előtti szinthez 

– idézte fel pénteki közleményében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a napokban közzétett hivatalos forgalmi adatokat, amely alapján az érdekképviselet úgy látja, hogy lassan magára találhat a koronavírus-járvány okozta válságban nagy veszteségeket elszenvedő turisztikai szektor. 

Mint fogalmaznak, jelzésértékűek ezek a számok, amelyek azt igazolják, hogy a komplex válságkezelő intézkedések és programok hatékonyan támogatják az ágazat helyreállítását.

Sokat segített a házhoz szállítás forgalmi adójának csökkentése is a cégeknek. Fotó: Teknős Miklós

– A koronavírus-járvány sajnos súlyos veszteségekkel járt és jár még ma is, ugyanakkor a kormány, a főváros és az érdekképviseletek sokrétű válságkezelő intézkedései nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az iparág lassan talpra állhasson. Szeretnénk ezúton is megköszönni minden cégnek és vendégnek, aki csatlakozott az Újra nyitva Budapest elnevezésű fogyasztásélénkítő és turisztikai programunkhoz – nyilatkozta Nagy Elek, a BKIK elnöke, felidézve, hogy az elmúlt években több egyeztetést is kezdeményeztek a kormánnyal és a fővárossal.

Az előző évben májustól indult be az éttermi vendéglátás szezonja. Fotó: Bach Máté

Ennek részeként egyebek mellett adóvégrehajtási moratóriumot kértek a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő vállalkozások számára, 50 százalékos tagdíjmérséklési lehetőséggel támogatták a tagjaikat, illetve saját válságkezelő programot indítottak, fogyasztásösztönző elemekkel. Annak érdekében, hogy a belföldi turizmust Budapestre irányítsák, például több száz vidéki egészségügyi dolgozót utaztattak a fővárosba. 

A kamara továbbá szakmai ajánlást fogalmazott meg a Covid–19-fertőzés veszélyét csökkentő légsterilizáló eszközök használatával kapcsolatban a vállalkozók számára, akiknek több kedvezményes lehetőséget is biztosítottak. 

 Ezzel együtt arra is felhívták a figyelmet, hogy 

az iparági szereplők szerint a rezsiárak alakulása és a nyersanyagárak várható emelkedése további nyomás alatt tarthatja a szektort.

 

Borítókép: Nyíregyházi étteremben ebédelő pár a járványos időszakban (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.