Árpára váltanának a gazdák

Bár egyes terményeknél rekorderedményt értek el tavaly a gazdálkodók, az aszály miatt kukoricából az előző évinél jóval kevesebb kerülhetett a magtárakba. Az árakra ugyanakkor egyetlen termelőnek sem lehetett panasza, a múlt évben jóval drágábban értékesíthették a betakarított gabonát. A magasabb árak miatt egyes növényekből, például árpából az idén többet vethetnek a gazdák.

2022. 02. 21. 15:30
null
Fotó: www.arpadkurucz.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az időjárás még tartogathat télies fordulatot, a gazdálkodók már a tavaszi vetés előkészítésén dolgoznak. A termőföld megmunkálása mellett elindult a tavaszi kalászos vetőmagok értékesítése is. 

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint elegendő mennyiségű és minőségű tavaszi árpa és zab vetőmagot vethetnek hamarosan a gazdálkodók.

Takács Géza, a szervezet elnöke szerint a múlt évi tavaszi kalászos vetőmag szaporító területeknél jelentős kiesés nem történt és a hektáronkénti termés, mind mennyiségben, mind minőségben megfelelő. Ennek köszönhetően várhatóan egyik fajtából sem lesz hiány a hazai piacon. Az árpa mellett a zab esetében is elegendő lesz a vetőmagkészlet és minőségi problémákra sem számít a szakmaközi szervezet elnöke. 

Takács Géza felhívta a figyelmet arra, hogy a gabonapiacon tapasztalható jelenlegi magas felvásárlási árak hatására várhatóan emelkedni fog az árpa termőterülete az országban. A sikeres termesztés feltétele ugyanakkor a megfelelően elvégzett korai és optimális minőségű vetés, amelyet az időjárás alapvetően befolyásol majd. – A kedvező idei termésnek a vetőmagok szempontjából nincs akadálya, minden fajtából kiváló minőségű vetőmagok állnak rendelkezésre – emelte ki a szervezet elnöke. 

Az árpa termesztésével foglalkozó gazdálkodók a múlt évben kiváló eredményeket értek el. A Központi Statisztikai Hivatal által kiadott jelentés szerint a múlt évben történelmi rekordtermést ért el az árpa termésmennyisége. A termelők ugyanis több mint 200 ezer tonnával több, összesen 1,7 millió tonnát takaríthattak be. 

A hektáronkénti 6,4 tonnás termésátlag minden idők legmagasabb értékét jelenti.

Búzát mintegy 891 ezer hektárról takarítottak be a gazdálkodók, ami visszaesést jelent a korábbi évekhez képest, ennek ellenére az országos termésmennyiség elérte az 5,3 millió tonnát. A legtöbb búza Békés, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében termett. Az átlaghozamot illetően a tavalyi, országos, hektáronkénti 6 tonna minden eddigi rekordot túlszárnyalt, 9,1 százalékkal haladta meg az előző évit, és közel 12 százalékkal az elmúlt öt év átlagát. 

A termelők az árakra sem panaszkodhattak, a KSH adatai szerint a búza tonnánkénti felvásárlási ára elérte a 72 ezer forintot, a szántóföldi növénytermesztők így az előző évinél 32 százalékkal magasabb áron értékesíthették a terményt. 

Míg egyes terményeknek kedvezett a múlt évi időjárás, a kukoricatermés a szokásosnál jóval gyengébbre sikerült. A szárazság alaposan rányomta a bélyegét a termésre. Bár az előző évinél 6,3 százalékkal nagyobb területen vetettek kukoricát a gazdák – így ismét egymillió hektár fölé emelkedett a vetésterület nagysága –, a betakarított termés 25 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban, s az elmúlt öt év átlagától is 22 százalékkal maradt el. A szerény terméseredményeket az árak némiképp kompenzálni tudták. A világpiacon végbemenő áremelkedést a kukorica piaca is megérezte. A KSH által összesített adatok alapján egy tonna kukorica tavaly átlagosan 71 ezer forintért kelt el hazánkban, ami jelentős, mintegy 45 százalékos drágulásnak felel meg a 2020-as szinthez képest. 

Az előzetes adatok alapján a zöldségfélék közül a két legnagyobb területtel rendelkező csemegekukorica és zöldborsó terméseredményeit is negatívan befolyásolta a vetés után beköszöntő hideg időjárás, majd az azt követő forróság. Csemegekukoricából több, mint 9 százalékkal termett kevesebb, mint egy évvel korábban, összesen 465 ezer tonnát takaríthattak be a gazdálkodók. Bár a borsó mennyisége nagyjából megegyezett a 2020-as terméseredménnyel, a 90 ezer tonnát ugyanakkor az előző évinél 7,4 százalékkal nagyobb területen érték el a gazdák.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.