Az egekbe szöktek a terményárak

Az egekbe szöktek az elmúlt évben a terményárak, s úgy tűnik, hogy számos haszonnövény esetében az idén is folytatódik a drágulás. A világpiacon egyelőre csak a búza esetében látni némi visszarendeződést, az árak azonban így is bőven meghaladják az egy évvel korábbi szintet.

2022. 02. 16. 6:05
null
Fotó: www.arpadkurucz.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a búza piacán úgy tűnik, hogy csökkenni kezdtek az árak, a kukorica esetében még nem állt meg a drágulás. Az Agrár-közgazdasági Intézet (AKI) a Tallage francia piacelemző vállalat januári tájékoztatására hivatkozva azt írta jelentésében, hogy az argentínai és az ausztrál termés piacra kerülése miatt a múlt év végén áresés kezdődött a búza világpiaci árában. A legnagyobb mértékben az argentínai termény ára zuhant, ami húzta magával az európai uniós árakat is. A malmi búza februári tonnánkénti exportára tíz dollárral 316, a márciusi kilenc dollárral 317, az áprilisi nyolc dollárral 318 dollárral mérséklődött december 10. és január 10. között. Németországban egyaránt 324 dollárért kötöttek szerződést a februári és a márciusi szállítmányokra, ami 13 dolláros csökkenést jelent. 

Hazánkban január végén 101 ezer forintos tonnánkénti átlagáron forgott az étkezési búza a tőzsdén, ami 48 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Ugyanakkor ez az ár már elmarad a korábbi rekordtól, a múlt év végén 110 ezer forint közelében mozgott az étkezési búza ára.

Ezzel szemben a kukorica esetében még nem állt meg az áremelkedés. A Tallage szerint Argentínában és Brazíliában a száraz időjárás és a magas hőmérséklet miatt romlottak a kukorica termésvárakozásai, ami az amerikai termény árára is hatással volt, így ezekben az országokban jelentősen nőtt a kukorica ára az év elején. Az európai terményárak nem változtak számottevően, mivel már korábban is meghaladták az Egyesült Államok és a dél-amerikai országok exportárait. Franciaországban a kukorica februári tonnánkénti kiviteli ára 293 dollár volt, ami kétdolláros emelkedést jelent a december 9. és január 6. közötti időszakban. 

Az USA-ban megtermelt kukorica februári piaci ára nyolc dollárral 275 dollárra nőtt, ezzel egy időben Brazíliában a februári szállítású terménnyel 284 dolláron kereskedtek, ami hat dollárral magasabb az egy hónappal korábbi szintnél.

Hazánkban az AKI adatai szerint a kukorica átlagosan kilencvenezer forintért cserélt gazdát január végén. Ez az árszint az egy évvel korábbit 38 százalékkal múlta felül. A Budapesti Értéktőzsdén a takarmánykukorica márciusi tonnánkénti jegyzése hatszáz forinttal 92 ezer, a májusi háromezer forinttal 94 ezer, a júliusi ezer forinttal 94 ezer forintig emelkedett január 21. és február 4. között. A chicagói árutőzsdén 243–250 dollár, a párizsi árutőzsdén 249–258 euró között alakult a kukorica tonnánkénti jegyzése a megfigyelt tőzsdenapokon.

A kukoricához hasonlóan az olajnövények piacán sem állt még meg az áremelkedés. A dél-amerikai meleg, száraz időjárás kedvezőtlenül hatott a várható szójabab termésre, ezért a termény világpiaci ára nagyot nőtt a múlt év novembere óta. Az USA-ból származó szójabab azonnali exportára 52 dollárral 553 dollárra nőtt január elejére, míg Brazíliában kilenc dollárral 522 dollárra drágult a termény. 

Ukrajnában 23 dollárral volt magasabb a termény piaci ára. Az AKI PÁIR adatai szerint az úgynevezett full-fat szója tonnánkénti ára hazánkban január utolsó hetében meghaladta a 225 ezer forintot, ami 25 százalékos emelkedést jelent. A chicagói árutőzsdén a szójabab márciusi jegyzése 571 dollárig emelkedett január 24. és február 4. között.

A repcemag és a napraforgómag esetében szintén jelentős drágulást mutatnak a statisztikák. A szűkülő repcemagkínálatnak és az élénk keresletnek köszönhetően Ukrajnában 25 dollárral 798 dollárra emelkedett a repcemag ára november 19. és 2022. január 14. között. Németországban 81 dollárral nőtt a februári szállítású repcemag ára. A repcemag áfa és szállítási költség nélküli termelői ára itthon 228 ezer forint volt január negyedik hetében, az egy évvel korábbit 54 százalékkal haladta meg. A napraforgómag esetében egy év alatt 62 százalékkal nőttek az árak itthon, az olajmag tonnánkénti átlagára 221 ezer forint volt január végén.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.