Erőteljesen hozzátett a növekedéshez az építőipar

Az otthonteremtési program kedvező hatása még a dráguló alapanyagárakat is ellensúlyozni tudta.

Pintér
2022. 02. 15. 9:07
null
Építkezés, építőipar, lakás, ingatlan, munkaerő, gazdaság, Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző évi, alacsonyabb bázist 13,3 százalékkal múlta felül az építőipar teljesítménye 2021-ben – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal reggel közzétett friss adataiból. Tavaly decemberben az építőipari termelés mértéke 29 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Decemberben az épületek építése 32,7, az egyéb építményeké 24,8 százalékkal nőtt a 2020. decemberihez képest.

Az év egészében az építőipar termelői árai átlagosan 11,4 százalékkal voltak magasabbak az előző évinél.

– A növekedés oka a stabilan magas kereslet, amelyet a jelek szerint az ágazat az egy évvel korábbinál jóval nagyobb mértékben tudott kielégíteni, azaz jobban rendelkezésre állt a szükséges munkaerő és építőanyag. Az ágazat termelését segíthette az enyhe időjárás és a kedvezőbb vírushelyzet is – közölte lapunkkal Regős Gábor. A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője ugyanakkor kedvezőtlen hírnek nevezte, hogy

a magas kereslet továbbra is erőteljesen megjelenik az árak emelkedésében, ami a negyedik negyedévben tovább gyorsult.

Az állami beruházások mértékének visszafogása már némileg látszik az ágazat szerződésállományán, ami Regős Gábor szerint kedvező esetben lassítani tudná az áremelkedést, ám ez a hatás elenyésző lehet, mivel a versenyszféra beruházásaiban felfutás várható.

– Jól szerepelt a múlt évben a magyar építőipar, ezzel támaszt adva a gazdasági fejlődésnek. Az ágazat termelési értéke rekordot döntött, 5388 milliárd forintos összegre korábban nem volt példa – kommentálta az adatokat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint több tényező is segítette a növekedést. A bázishatás az egyik, 2020-ban ugyanis a járványhatás miatt több mint kilencszázalékos visszaesést könyvelhetett el az ágazat.

Tavaly a járvány okozta bizonytalanság enyhülése, a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, továbbá a tavaly ősszel elindult Zöldotthon program miatt meglódult a lakásépítési kedv. Az építőipari növekedés így tavaly is érezhetően hozzájárult a múlt évi 7,2 százalékos GDP-növekedésnek

– mutatott rá a szakértő, hozzátéve, hogy a fokozott lakásépítési kedvre utal, hogy a múlt év első 11 hónapjában több mint 15 ezer engedélyt adtak ki, ami jóval meghaladja a pandémia előtti teljes évekre vonatkozó 13–14 ezres szintet.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.