Frontális támadás a roncsautók ellen

Rekordösszegű költségvetéssel kezdődött el február 8-tól a 2022-es roncsautóprogram Romániában. A környezetvédelmi alap 1,24 milliárd lejjel (250 millió euró) támogatja a környezetbarát gépjárművek vásárlását.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2022. 02. 16. 9:15
Crane picking up car Fotó: hroephoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány újdonsággal, illetve az eddigi legnagyobb költségvetéssel indították útjára az idei roncsautóprogramot Romániában. Két fontos módosítás kívánkozik a híradások élére: 

a leadandó gépkocsiknak legalább hat éve szerepelniük kell a belföldi nyilvántartásban, ugyanakkor két autót is le lehet adni, 

ebben az esetben a vásárló kilencezer lejes (kétezer euró) bónuszban részesül. 

Ha az új jármű károsanyag-kibocsátása nem haladja meg a 120 gramm szén-dioxid/km szintet vagy ha cseppfolyósított gázzal is üzemeltethető, a vásárló 1500 lejes (háromszáz euró) ökobónuszban részesül. Hibrid gépkocsi esetében az ökobónusz értéke háromezer lej (606 euró). Tizenöt évnél régebb gyártott, illetve Euro 3-as vagy annál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású autóért további 1500 lejes ökobónusz jár. Motorkerékpár vásárlása esetén a leadott roncsautóért hatezer lejt számítanak be, ehhez társulhatnak az ökobónuszok.

Tetemes költségvetést társítanak az autócsere-programhoz Fotó: Kurucz Árpád

Kiemelt besorolást kapnak azok a leendő vásárlók, akik elektromos vagy hidrogénmeghajtású személygépkocsira váltanak: 51 ezer lejes (10 300 euró) bónusz jár, a plug-in hibridre pedig 26 ezer (5250 euró). Két roncsautó leadása esetén ezek az összegek 54 ezer, illetve 29 ezer lejre nőnek, plusz a 15 évesnél öregebb és Euro 3-as vagy annál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású autóért járó ökobónusz. A folyósított támogatás összege azonban nem haladhatja meg az új gépkocsi értékének felét.

Mindehhez az eddigi évek legnagyobb költségvetését – 1,24 milliárd lej – társítják 

– jelentette be a programindító sajtótájékoztatón Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. A program kiszámíthatósága érdekében a következő években évi tízszázalékos költségvetés-emelést is terveznek. 

„Románia az országos helyreállítási tervben vállalta, hogy 2026-ig 250 ezer 15 évesnél régebbi gépjárművet von ki a használatból. Az is céljaink közé tartozik, hogy 

ne csak az új autót vásárolni akarókat segítsük és ösztönözzük, hanem azokat is, akik egyszerűen megszabadulnának a szennyező autóiktól, 

de nem kívánnak újat cserébe” – fogalmazott a tárcavezető.

Az elmúlt évtized programjainak ösztönző hatását, illetve a romá­niai környezetvédelmi mentalitás változását jelzi, hogy miközben az idei év első hónapjában 42,8 százalékkal több gépkocsit helyeztek forgalomba Romániá­ban, mint egy évvel korábban, a környezetkímélő autók bejegyzése 95,5 százalékkal ugrott meg, elérve a 17,9 százalékos piaci részesedést. Ezzel első ízben haladta meg a dízelüzemű személyautókét. 

Mindez olyan körülmények között, hogy 

2020 végén Romániá­ban még alig félezerre rúgott az elektromos meghajtású személygépkocsikat kiszolgáló töltőállomások száma, 

legalábbis az Alternatív Üzemanyagok Európai Figyelőjének (EAFO) honlapja szerint. Más források, mint a Lektri.co 2086-ról tudnak, amelyek közül 436 volt gyorstöltő. 

Az eltérések elsődleges oka az, hogy az elektromos töltők egy részét kizárólag egy jól meghatározott ügyfélkör használhatja. Romániánál kevesebb elektromos töltőállomás csak Litvániában (179), Bulgáriá­ban (192), Lettországban (314), Görögországban (334) és Észtországban (424) működik. Igaz, hogy az utóbbi ország területe alig húsz százaléka Románia területének, lakossága pedig tizenötöde. 

Tánczos Barna a közelmúltban jelentette be, hogy a következő négy-öt év alatt 18 ezer töltőállomást építhetnek az önkormányzatok állami támogatással.

 

Borítókép: negyedmillió régi autót vonnak ki a forgalomból (Fotó: Hroephoto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.