Olcsó hitel kell a gazdáknak

Jelentősen nőtt az elmúlt években az agrárium hitelállománya, a finanszírozás iránti igényt pedig tovább fokozhatják a vidékfejlesztési támogatások. Az előttünk álló években a 2850 milliárd forintos keret több mint felét beruházások támogatására költené a tárca. Az ehhez kapcsolódó finanszírozásban pedig az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány nyújt segítő kezet a gazdáknak.

2022. 02. 15. 16:00
Fotó: Pelsőczy Csaba Forrás: AM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évek nehézségei ellenére sem veszített lendületéből az agrárhitelezés, az ágazat versenyképességének javításában a támogatások mellett a hitelezésnek is kulcsszerepe van – hívta fel a figyelmet Nagy István. 

Az agrárminiszter jelezte, az élelmiszergazdaság hitelállománya 2021 év végére meghaladta az 1500 milliárd forintot, a négy évvel ezelőttihez képest az állomány a másfélszeresére nőtt. A koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzet tompításában, a nehézségekkel küzdő vállalkozások megsegítéséhez szükséges hitelfinanszírozásban felértékelődött az intézményi kezességvállalás szerepe. Az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA)  által garantált hitelállomány négy év alatt duplázódott, elérte az ötszázmilliárd forintot. 

– A mezőgazdaság finanszírozási szempontból speciális megoldásokat igényel, az ágazat likviditási igényének biztosítása, illetve a beruházási hajlandóság fenntartása elképzelhetetlen lenne egy kiszámítható és szilárd finanszírozási háttér nélkül – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. Emlékeztetett arra is, hogy a minisztérium a múlt évben kiírt mintegy 1500 milliárd forintnyi pályázat hetven százaléka valamilyen fejlesztést céloz, a 2023-tól induló ciklusban pedig a rendelkezésre álló 2850 milliárd forint vidékfejlesztési támogatás több mint fele beruházásokhoz kötődik majd.

Forrás: AM/AVHGA

A finanszírozási stabilitás, az ágazat forrásigényének biztosítása és a Megújuló vidék, megújuló agrárium fejlesztéseinek megvalósíthatósága érdekében elengedhetetlen, hogy a bankok továbbra is bátran hitelezzék az ágazatot. A magunk kamattámogatási és kezességi díjtámogatási eszközeivel segítjük gazdálkodóinkat, vállalkozásainkat fejlődésükben, terveik megvalósításában 

– mondta el Nagy István. Az agrárminiszter szerint kiemelt jelentőségű, hogy az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezessége mint védőháló a jövőben is folyamatosan és megbízhatóan rendelkezésre álljon.

Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója közölte: az alapítvány kezességére eddig is nagy igény volt, de szerepe felértékelődik a piaci kockázatok növekedése és az uniós szabályozás változásainak bizonytalansága miatt. 

– A mezőgazdaságnak egyre nagyobb szüksége van agrárgaranciára. A kezességünknek köszönhetően több tízezer gazdálkodó került be a finanszírozás vérkeringésébe, és alapot teremtettünk arra, hogy megfeleljenek a modernizációs kihívásoknak – emelte ki az ügyvezető igazgató. A növekvő kamatkörnyezetben és a kockázatok növekedése mellett a vállalkozásoknak jó hír, hogy az agrárgarancia díja változatlanul rendkívül alacsony, amit az Agrárminisztérium díjtámogatása és az alapítvány támogató szerepe tesz lehetővé. 

Borítókép: Nagy István agrárminiszter az AVHGA-val tartott közös sajtótájékoztatón (Fotó: Pelsőczy Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.