időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Orosz bankok korlátozása: Mire számíthatnak a Sberbank ügyfelei?

Fellegi Tamás Péter
2022.02.27. 11:14 2022.02.28. 06:42
Orosz bankok korlátozása: Mire számíthatnak a Sberbank ügyfelei?

Magyarországi ügyfeleket is érint valamelyest az, hogy több orosz gyökerű pénzintézet mellett a Sberbankot is letiltja az Európai Unió a nemzetközi banki utalási rendszerről, a SWIFT-ről. A hatás azonban nem érinti a mindennapi kártyahasználatot vagy éppen a fizetések utalását.

A hétvégén az Egyesült Államok, az Európai Unió és több más ország megegyezett arról, hogy egyes orosz bankokat lekapcsolnak a nemzetközi fizetési forgalomban döntő jelentőségű SWIFT-rendszerről. A döntés lényege, hogy az adott bankok Oroszországba, valamint onnan kifelé nem tudnak utalni a rendszeren keresztül, ez azt is jelenti, hogy az Oroszországon kívül működő leánybankjaik normál üzletmenetét elvileg nem befolyásolja a döntés.

Mi a helyzet a tulajdonosváltással?

A magyar ügyfelek szempontjából a kérdés jelentőségét az adja, hogy a nálunk működő Sberbank közvetetten orosz tulajdonúnak minősül, így jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mire számíthatnak azok, akiknek a banknál pénze, esetleg hitele van. Elvileg még az a kérdés is felvetődhetne, hogy orosz kézben van-e egyáltalán a pénzintézet, hisz tavaly ősszel döntés született arról, hogy a bécsi központú Sberbank Europe eladja több leánybankját, köztük a magyarországit is egy szerb, szlovén és ciprusi bankokból álló konzorciumnak. A tranzakció befejezéséhez hatósági jóváhagyások szükségesek, és ezekről eddig még nem látott napvilágot tájékoztatás, ezért vélelmezzük, hogy a tulajdonviszonyokban még nem következett be változás.

A Sberbank Magyarország a korábbiakban kiadott egy tájékoztatást, miszerint az addigi szankciók semmilyen formában nem érintették, hangsúlyozva, hogy a társaság a magyar piacon tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank működési engedélyével végzi, szolgáltatásait zömében magyar állampolgároknak nyújtja.

Nyereséges, tőkeerős bank, amely maradéktalanul megfelel minden szabályozói követelménynek, különösen a tőkével és likviditással kapcsolatos mutatóknak.

Mit tehetnek a Sberbank magyar ügyfelei?

A Bank360 tájékoztatása szerint a magyar Sberbank lakossági és vállalati ügyfeleit Oroszország SWIFT-embargója annyira érinti közvetlenül és elsődlegesen, mint bármely más magyar bankot és banki ügyfelet: 

nem tudnak a SWIFT-en keresztül tranzakciókat végrehajtani az érintett oroszországi cégekkel, a magyar Sberbank napi banküzemi működését elvileg még annak sem kellene gátolnia, ha az orosz Sberbank felkerül a SWIFT-tiltólistára.

A sberbankos bankkártyával továbbra is lehet bárhol fizetni, és a bérek is megérkeznek a banknál vezetett számlákra.

Közvetett hatások persze előfordulhatnak, ám miután a bank amúgy is eladás alatt áll, nem valószínű, hogy ezek jelentkeznének, vélhetően mindenkinek az lenne az érdeke, hogy az értékesítési tranzakció minél előbb lezáruljon.

A kérdéssel kapcsolatban kerestük az MNB-t és a bankszövetséget is, amint válaszolnak lapunknak, frissítjük a cikket. 

 

Frissítés:

A Sberbank magyarországi leányvállalata azt írta lapunknak, hogy álláspontjuk szerint a legutóbbi fejlemények tükrében az Európai Unión belül megszületett egyes oroszországi bankok SWIFT-rendszerből, és ezzel a nemzetközi fizetési műveletekből történő kizárására vonatkozó politikai akarat. A rendelkezés az oroszországi entitásokra és a hozzájuk rendelt orosz SWIFT-kódokon keresztül csatlakozókra korlátozódik.

A Sberbank Magyarország Zrt. magyar pénzforgalmi szolgáltatóként önálló, magyar SWIFT-kóddal rendelkezik, és hozzáférését a nemzetközi fizetési rendszerhez a javasolt szankciós rendelkezések egyértelműen nem érintik.

A SWIFT-rendszer a nemzetközi utalásokért felelős rendszer, amely a belföldi utalásokban nem vesz részt. A belföldi utalások a GIRO rendszereken keresztül történnek.

Mi lesz Paks II hitelével?

A paksi atomerőmű kapacitásfenntartó beruházásához szükséges, tízmilliárd eurós orosz hitelkeretet a Vnyesekonombank kezeli. Ez a beruházási pénzintézet nem szerepel a most ismerhető listán, ezért vélelmezhető, hogy a Paks II projekt további munkálataihoz szükséges összegeket továbbra is le lehet hívni, illetve vissza lehet fizetni. A listán sajtóinformációk szerint a Sberbank mellett a VTB, a Gazprombank, a Szovkombank, a Novikombank, a Promszvjazbank és az Otkritie szerepel. (S. O.)

Borítókép: az ukrajnai Kramatorszkban sorban állnak az ügyfelek a Sberbank automatájánál 2022 február 24-én (Fotó: Anadolu Agency via AFP/Aytac Unal)

Háború Ukrajnában

Szovjet gyártmányú rakéta csapódhatott be Moldovában

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.