Sokféle eszközzel ellensúlyozza a szankciókat az orosz jegybank

A gazdasági szankciók korlátozzák az orosz arany- és devizatartalékok felhasználását is.

Magyar Nemzet
2022. 02. 28. 17:45
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. február 28. Orosz zászló lobog az Orosz Központi Bank moszkvai székházának tetején 2022. február 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Fotó: Szergej Ilnyickij
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oroszországgal szembeni újabb külföldi szankciók korlátozták az arany- és devizatartalékok jegybanki felhasználásának lehetőségét. A pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében sokféle eszköz alkalmazását kell bevetnie az orosz jegybanknak – közölte hétfő délután Elvira Nabiullina jegybankelnök azt követően, hogy a központi bank délelőtt még a szakértőket is meglepő mértékben, 9,50 százalékról 20 százalékra emelte az alapkamatot. A jegybank elnöke emlékeztetett, hogy 

az orosz gazdaság körülményei drámaian megváltoztak, az újabb külföldi szankciók a rubel árfolyamának jelentős változásához vezettek, korlátozták az arany- és devizatartalék felhasználásának lehetőségét. Ez megköveteli, hogy a központi bank a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében sokféle eszközt alkalmazzon.

Az arany- és devizatartalék felhasználására a dollárt és eurót érintő korlátozások miatt a jegybank hétfőn nem avatkozott be a piacon. Csütörtökön egymilliárd dollár értékben, pénteken pedig kisebb mennyiségben hajtott végre intervenciót.

Elvira Nabiullina a távirati iroda szerint arról is beszélt, hogy 

a jegybank lépéseket tesz a külföldiek tőkekivitelének korlátozása érdekében. 

Folyamatosan figyelemmel kísérik a tőzsdei kereskedést, és szükség esetén intézkedéseket tesznek. Különösen a külföldiek értékpapír-eladására vonatkozóan már be is vezettek korlátozásokat. Az orosz kormány hétfőn döntést hozott arról, hogy 

az orosz cégeknek kötelezően értékesíteniük kell exportból származó devizabevételük 80 százalékát. Ez az intézkedés egységes devizaellátást biztosít a hazai devizapiacon az importőrök és a polgárok szükségletének a kielégítésére.

A VTB Capital elemzői szerint a fő orosz exportcikkeket alapul véve Oroszország idei bevétele körülbelül 600 milliárd dollár, szolgáltatásokból 50 milliárd dollár lesz. Feltételezve, hogy az év hátralevő, mind a tíz hónapjában fennmarad a 80 százalékos kötelező exportbevétel-felajánlás, az állam több mint 400 milliárd dollárnyi bevételhez jut.

Borítókép: Az orosz központi bank moszkvai székháza (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.