Újrahasznosítás helyett a megelőzés a cél

.

Magyar Nemzet
2022. 02. 07. 21:03
20210306 Budapest Nem voltak pánikvásárlások a lezárások előtti hétvégén CBA áruház, élelmiszerbolt illusztráció a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatti boltbezárások témájú cikkhez. Fotó: Havran Zoltán HZ Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hulladékgazdálkodási szempontból is számos előnye lesz annak, hogy a nagyobb áruházláncoknak ezentúl a forgalomba hozott élelmiszereket a minőségmegőrzési idő lejárta előtt fel kell ajánlaniuk a rászorulóknak – hívta fel a figyelmet Agatics Roland, a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. A szakember lapunknak elmondta: ha ezek az élelmiszerek bekerülnek a szociális ellátásba, csökkenni fog a hulladék mennyisége. Ennek tényleges mértéke a következő egy-két évben válik majd láthatóvá. A szakember szerint a hulladékgazdálkodás célja a hulladékok keletkezésének a megelőzése, az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló törvénymódosítással pedig éppen ez valósul meg.

Az Agrárminisztérium által kidolgozott jogszabály február 1-jén lépett életbe, a kiskereskedelmi láncoknak pedig a felajánlás mellett élelmiszerhulladék-csökkentési tervet is kell készíteniük, amit az Élelmiszermentő Központnak (ÉMK) nyújthatnak be.

Agatics Roland szerint az új szabályozás alapján a szóban forgó élelmiszerek bekerülnek a szociális ellátásba, csökkenni fog a hulladék mennyisége Fotó: Zombori László / Hungary PR

– Az üzletek az ÉMK Kft. mellett karitatív szervezeteknek is megtehetik felajánlásaikat, az intézkedéssel tehát mindezen élelmiszerek a rászorulókhoz kerülnek, így azokból nem keletkezik hulladék, mindez pedig elősegíti a rendelkezésünkre álló természeti erőforrások hatékonyabb felhasználását – hangsúlyozta Agatics Roland. A hulladékgazdálkodási szakember kiemelten fontosnak tartja a klímavédelmi törekvések – a fenntarthatóság és egyik eszköze, a körforgásos gazdaság – sikeres megvalósítását.

Magyarországon évente körülbelül 1,8 millió tonna – fejenként majdnem 65 kilogramm – élelmiszer-hulladékot termelünk

a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint, ennek 48-49 százaléka tárolási problémák miatt megromlott vagy feleslegesen megvásárolt élelmiszer.

A hazai háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék 63 százaléka a kommunális hulladékok közé, vagyis válogatás nélkül a lerakókba vagy égetőkbe kerül, komoly terhet róva a környezetre. Holott a kidobott élelmiszer mennyisége környezettudatos szemlélettel és felelős fogyasztói magatartással csökkenthető lenne.

Borítókép: A cél az, hogy ne menjen kárba egy kiló liszt sem (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.