– Hulladékgazdálkodási szempontból is számos előnye lesz annak, hogy a nagyobb áruházláncoknak ezentúl a forgalomba hozott élelmiszereket a minőségmegőrzési idő lejárta előtt fel kell ajánlaniuk a rászorulóknak – hívta fel a figyelmet Agatics Roland, a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. A szakember lapunknak elmondta: ha ezek az élelmiszerek bekerülnek a szociális ellátásba, csökkenni fog a hulladék mennyisége. Ennek tényleges mértéke a következő egy-két évben válik majd láthatóvá. A szakember szerint a hulladékgazdálkodás célja a hulladékok keletkezésének a megelőzése, az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló törvénymódosítással pedig éppen ez valósul meg.
Az Agrárminisztérium által kidolgozott jogszabály február 1-jén lépett életbe, a kiskereskedelmi láncoknak pedig a felajánlás mellett élelmiszerhulladék-csökkentési tervet is kell készíteniük, amit az Élelmiszermentő Központnak (ÉMK) nyújthatnak be.
– Az üzletek az ÉMK Kft. mellett karitatív szervezeteknek is megtehetik felajánlásaikat, az intézkedéssel tehát mindezen élelmiszerek a rászorulókhoz kerülnek, így azokból nem keletkezik hulladék, mindez pedig elősegíti a rendelkezésünkre álló természeti erőforrások hatékonyabb felhasználását – hangsúlyozta Agatics Roland. A hulladékgazdálkodási szakember kiemelten fontosnak tartja a klímavédelmi törekvések – a fenntarthatóság és egyik eszköze, a körforgásos gazdaság – sikeres megvalósítását.
Magyarországon évente körülbelül 1,8 millió tonna – fejenként majdnem 65 kilogramm – élelmiszer-hulladékot termelünk
a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint, ennek 48-49 százaléka tárolási problémák miatt megromlott vagy feleslegesen megvásárolt élelmiszer.
A hazai háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék 63 százaléka a kommunális hulladékok közé, vagyis válogatás nélkül a lerakókba vagy égetőkbe kerül, komoly terhet róva a környezetre. Holott a kidobott élelmiszer mennyisége környezettudatos szemlélettel és felelős fogyasztói magatartással csökkenthető lenne.
Borítókép: A cél az, hogy ne menjen kárba egy kiló liszt sem (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)