Üresjárat a romániai árszabályozás

A romániai energiaár-szabályozás egyre inkább különösebb gyakorlati haszon nélkülinek tűnik, az áprilistól érvénybe lépő „liberalizálás” azonban már fájni fog: a tavalyihoz képest minimum hetven-nyolcvan százalékkal nőnek a számlaértékek.

2022. 02. 02. 5:52
null
20220116 dunaharaszti rezsi illusztracio havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A romániai fogyasztók többségének várhatóan semmiféle előnye nem származik abból, hogy az energiaár szabályozásának közelmúltban jóváhagyott módosítása szélesítette a haszonélvezők körét. Február 1-jétől ugyanis a kormány 0,37/kWh lejről 0,31 lejre (23,1 forint) csökkentette az árplafont a földgáz esetében, míg az elektromos áram tekintetében 1/kWh lejről 0,8 lejre (59,7 forint) csökken a maximált ár. Ezzel egyidejűleg megemelték a fogyasztási küszöböt, amely alatt a lakosság a számlák részleges kompenzációjára jogosult: a villanyáram esetében ez havi 330 kWh-ról ötszázra nőtt, míg a gáznál ezer köbméter/öt hónapról ezerötszáz köbméterre.

Az energetikai szakembereket tömörítő Intelligens Energia Egyesület elemzése szerint a fogyasztók hetven százaléka 0,31 lej/kWh-nál olcsóbban kapja a gázt, egynegyedük ugyanakkor a megengedettnél több gázt fogyaszt.

Az előrejelzések szerint a kompenzáció­ban így csak a fogyasztók mintegy 45 százaléka részesül. A földgáz esetében sem beszélhetünk arról, hogy a számlaértékek nem nőnek 2021-hez képest. Elsősorban azért, mert a megemelt fogyasztási plafon is túl alacsony, sokan a megengedettnél több gázt fognak elhasználni, ezért nem lesznek majd jogosultak kompenzációra.

Az új szabályozással a fogyasztók átlagban negyven százalékkal fognak többet fizetni februárban és márciusban, mint az elmúlt év azonos időszakában – áll az elemzésben. Arra is felhívják a figyelmet ugyanakkor, hogy az árbefagyasztás, illetve kompenzációs periódus végétől, azaz március 31. után a számlák jelentős mértékben nőnek.

Ha nem következnek bizonyos specifikus kormányzati intézkedések, a gáz és az elektromos áram ára is nőni fog a téli viszonyokhoz képest. Becsléseink szerint a gáz esetében az árak 120, míg az áramnál hetven-nyolcvan százalékkal fogják meghaladni az egy évvel korábbi szintet

– jelentette ki a Hotnews hírportálnak Dumitru Chisalita, az Intelligens Energia Egyesület elnöke.

Az előző periódusban a lakossági fogyasztók körülbelül tíz százalékának járt csupán a gázár-kompenzáció, amelynek maximális értéke 150 lej (11 200 forint) körül mozgott. Mindenekelőtt azért, mert a lakossági energiafogyasztók elsöprő többsége nem tett eleget a törvény által megszabott feltételeknek, így az árak befagyasztása sem érinthette őket. Hasonló volt a helyzet az árkompenzáció tekintetében is, a villanyáram esetében ugyanis csak azok tartoznak a kedvezményezettek közé, akiknek a havi fogyasztása harminc és háromszáz kWh között van. Egy másik feltétel, hogy az áramnak a szerződésben szereplő, valamennyi költséget tartalmazó ára haladja meg a 0,68 lej (50,7 forint)/kWh-t. A fogyasztók körülbelül 25 százaléka nem felelt meg a fogyasztási kritériumoknak, tehát semmilyen kompenzá­ciót nem kaptak, a háztartási fogyasztók mintegy hatvan százaléka havi egy-két lejes kompenzációban részesült, 15 százalékuk pedig havi harminc lejig terjedő árkompenzációhoz jutott, derült ki az energetikai szakemberek számításaiból.

Borítókép: hiába módosítják a korábbi előírásokat vagy hoznak újakat, egyelőre nem sikerül mindenkinek jó megoldást találni (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.