A cégek csaknem háromnegyede áremelésre készül

Az MKIK GVI 350 hazai, vállalkozást kérdezett arról, hogy miért szükséges drágítani a termékeik, szolgáltatásaik árát.

2022. 03. 08. 11:33
null
Budapest, XI. ker Budapart lakótelep építkezés a Kopaszi gátnál fotó Teknős Miklós MN Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) elemzésében a hazai vállalkozások áremelési és inflációs várakozásait vizsgálta. 

A felmérés során 350 hazai, legalább húsz főt foglalkoztató vállalkozás válaszolt azzal kapcsolatban, hogy terveznek-e áremelést, ha igen, milyen mértékűt, 

milyen tényezők teszik szükségessé az áremelést, valamint hogy a jelenleg tapasztalható infláció milyen hatással lesz a várható forgalomra és nyereségre.

A válaszadó cégek csaknem háromnegyede (72 százalék) véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben. Az áremelést tervező vállalkozások csaknem fele (49 százalék) 6– 10 százalékos, valamivel több mint negyedük (27 százalék) 1– 5 százalékos, 13 százalékuk pedig 11– 15 százalékos emeléssel számol – 

az építőipari cégekre jellemzőbb a magasabb, a kereskedelmi vállalkozásokra az alacsonyabb áremelés. 

A válaszadó vállalkozások csaknem fele (48 százalék) egy hónapon belül, további 36 százalékuk pedig egy-három hónapon belül fogja végrehajtani az áremelést. Három hónapon belüli áremeléssel számol a feldolgozóiparon kívül minden más ágazatnak szinte a teljes egésze (89-95 százalék). Az alapanyag- és anyagköltségek árának növekedése (79 százalék), a munkaerőköltségek (72 százalék) és az energiaárak (60 százalék) a vállalkozások több mint fele szerint nagyon vagy teljes mértékben meghatározzák az áremelést. 

A válaszadók több mint fele, 62 százaléka véli úgy, hogy a jelenleg tapasztalható infláció nem lesz hatással a 2022-es forgalmára. Ágazati szinten az építőiparban számítanak legnagyobb arányban csökkenésre (24 százalék), ellenben 

a kereskedelemben kiemelkedően magas azon cégek aránya, melyek kifejezetten forgalomnövekedésre számítanak (39 százalék). 

A külföldi (rész)tulajdonban álló vállalkozások forgalma kevésbé kitett az inflációs nyomásnak, közel négyötödük (78 százalék) nem vár semmilyen változást. A válaszadók közel fele (47 százalék) szerint a jelenleg tapasztalható infláció nem lesz hatással a 2022-es nyereségességére, 31 százaléka szerint viszont kis mértékben csökkenteni fogja azt. A feldolgozóiparban (49 százalék) és az építőiparban (50 százalék) számítanak legnagyobb arányban a cégek a nyereségesség csökkenésére, míg a kereskedelmi és az egyéb gazdasági szolgáltatást végző vállalkozások valamivel több mint fele nem számol semmilyen hatással.

Az építőiparban a megrendelések csökkenésétől tartanak (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.