időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

A háború világszerte növeli az inflációt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.03.17. 16:05
A háború világszerte növeli az inflációt

Az Ukrajnában zajló harcok két és fél százalékkal növelik a pénzromlást, továbbá több mint egy százalékkal visszavetik a gazdasági növekedést – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentéséből.

A párizsi székhelyű szervezet az ukrajnai hadjárat gazdasági, társadalmi és politikai következményeiről készített értékelése szerint Oroszország akciója megzavarta a gazdasági fellendülést a koronavírus-járvány után. Az OECD tanulmánya szerint

Oroszország és Ukrajna együttesen a világ búzaexportjának körülbelül egyharmadát adják, egyben jelentős műtrágya-, továbbá nikkel- és palládiumtermelők is.

A fémárak szárnyalása a repülőgép-, az autó- és a csipgyártást érintik hátrányosan, míg a búza, a kukorica és a műtrágya ellátási zavarai globálisan növelik az éhezést, valamint bizonytalanságot okoznak az élelmiszer-ellátásban. 

A szervezet arra is rámutatott, hogy mivel

Oroszország adja a világ földgáztermelésének mintegy 16 százalékát és a kőolajénak 11 százalékát, így az energiaárak is megugrottak.

Az öreg kontinens erősen függ az orosz gáztól és kőolajtól, mivel mindkét energiahordozó ára jelentősen növekedett, így az ársokk érinti a háztartásokat, és az egész világon megzavarja az áruk termelését is.

Mathias Cormann, az OECD főtitkára a tanulmány ismertetésekor azt mondta, hogy a háború következtében szűkülő nyersanyag-ellátás tovább súlyosbítja az ellátási láncok világjárvány okozta zavarait, amelyek egy ideig ránehezednek a fogyasztókra és a vállalkozásokra.

– Az Európai Unió jelentősen támaszkodik Oroszországra az energiaellátás terén. Az EU kőolajimportjának 27 százaléka, földgázimportjának 41 százaléka és szilárdtüzelőanyag-importjának 47 százaléka Oroszországból származik. Néhány évbe fog telni ennek a függőségnek a teljes ellensúlyozása és az európai energiabiztonság megteremtése, de a cselekvést már most el kell kezdeni – jelentette ki a főtitkár.

A nemzetközi szervezet szerint csökkenteni kell az Oroszországtól való függést, és a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiákba való átállást kell felgyorsítani.

Borítókép: Munkások dolgoznak az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat 2 gázvezeték fogadóállomásnál a németországi Lubminban 2019. március 26-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.