A neongáz is hiánycikké válhat

Veszélyezteti az alapanyag ukrajnai termelését az acélgyártás leállása.

Fellegi Tamás Péter
2022. 03. 26. 7:44
Repairing printed circuit board
Repairing printed circuit board Fotó: WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta tart a félvezetőhiány a világgazdaságban, és bár lassan enyhülni kezdene, újabb problémákat okozat az orosz–ukrán háború. A gyártás egyik fontos alapanyaga a neongáz, amit főleg a neon­lámpák miatt ismerünk, manapság a félvezetők gyártása miatt fontos az iparnak. Az érdekesség az, hogy a világ neontermelésének 

több mint fele Ukrajnából származott az utóbbi időben, 

köztük a nagyobb gyártók a porig bombázott Mariupol kikötővárosban székhellyel rendelkező Ingas, illetve a Cryoin és az Iceblick, amelyek központja Odesszában van.

A CNBC megpróbálta megkeresni a cégeket, hogy információt szerezzen a termelésről a háború idején, de nem sikerült kapcsolatba lépni velük. A Reuters viszont úgy tudja, hogy az Ingas és a Cryoin az elmúlt hetekben felfüggesztette termelését az orosz támadások miatt. A teljes neontermelés így máris visszaesett, ezért kérdés, hogy a félvezetőgyártáshoz szükséges évi nagyjából 540 metrikus tonnát hogyan sikerül idén előállítani.
Joggal merül fel a kérdés, hogy a neon­termelés miért pont Ukrajnában a legelterjedtebb. 

A dolog nem véletlen: a neon a nagy volumenű acélgyártás egyik mellékterméke, és Ukrajna déli részén jelentős az acélipar, illetve korábban az orosz acélgyártáskor keletkezett terméket finomították az Ukrajnában működő cégek. Az egyik legjelentősebb acélipari régió épp Donyeck környéke volt 2014 előtt, amely orosz szakadár terület lett Donyecki Népköztársaság néven. 

A 2014-es események után a félvezetőgyártók óvatosak lettek, és felkészültek arra, hogy a konfliktus elhúzódása, esetleg eszkalálódása esetén se legyenek bajban, ezért jelentős készleteket halmoztak fel, amelyek egyes cégeknél három, másoknál 12 havi termeléshez elegendők. 

A hiány így szerencsére nem azonnal lép fel, és a mostani háborús helyzet visszaigazolta a készlet felhalmozásáról hozott döntést.

Van olyan cég, amelyik már időközben mérsékelte az ukrán termeléstől való függést, mégpedig a holland ASML, amely azokat a különleges gépeket gyártja, amelyek képesek az atomi méretű alkatrészeket előállítani a félvezetők gyártásához. A konfliktus kockázata miatt már a háború előtt az ötödére csökkentették az Ukrajnából származó neon mennyiségét, a kieső részt más gyártóktól szerzik be. A CNBC-nek elmondták, hogy a konfliktus állásától függően tesznek további lépéseket: ha elhúzódik, újabb gyártókat keresnek.

A cégnél így biztos nem lesz fennakadás, maguknál a félvezetőgyártóknál is legkorábban három hónappal a háború kitörése után jelentkezhet ez a készletek függvényében. Addig ők is kereshetnek új beszállítókat, de ha esetleg nem mindenki talál időben, az átlagosan viszonylag magas készletezés miatt 

a következő fél évben még nem várható jelentős probléma. 

Ha addig sem rendeződne az ukrán gyártás, újabb acélgyártók dönthetnek úgy, hogy felfuttatják a neongyártást, pótolva a kieső mennyiséget.

Borítókép: Illusztráció  (Fotó: Wladimir Bulgar/Science Photo Library via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.