Az év végén indul a hidrogénprojekt próbaüzeme

A közlekedés mellett az acélgyártás zöldítésében is lehet további tere az energiahordozóként is felhasználható molekulának.

2022. 03. 18. 16:00
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zöldhidrogén kiemelt jelentőségre tehet szert Európa dekarbonizációjában és a hatékonyabb energiarendszer kialakításában, egy ezt szolgáló kísérleti projekt pedig újabb fontos szakaszához ért pénteken, amikor a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) kardoskúti telephelyén letették az Akvamarin beruházás alapkövét.

A projektben arra keresik a választ, hogy hogyan lehet a hidrogént mint energiahordozót tárolni a meglévő földgázrendszerekben. Erre azért van szükség, mert az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokra egyre jobban támaszkodó energiaellátás csak jelentős, hosszabb távú átmeneti energiatárolással együtt oldható meg.

Át kell ugyanis hidalni a zöldáram termelésének és felhasználásának időbeli eltéréseit, ami jelenleg tárolási lehetőség hiányában szabályozási, rendszerbiztonsági nehéz­ségeket okoz Európa-szerte. Az elképzelés szerint a zöldáramot vízbontásra használnák fel, az így keletkezett hidrogén pedig a földgázhoz keverve lenne felhasználható.

A helyszínként kijelölt telephelyen az elmúlt években ötmilliárd forint értékben fejlesztett a társaság, az Akvamarin teljes költsége több mint hárommilliárd forint – tájékoztatott az eseményen Kriston Ákos, az MFGT elnök-vezérigazgatója. A társaság a Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán 1,9 milliárd forint támogatást nyert el 2020-ban. Azóta a kormány elfogadta a Nemzeti hidrogénstratégiát, a beruházás pedig haladt: mivel a pályázat feltételei szigorú időkorlátokat szabtak, a munka már 2021. február 21-én elindult a tervezéssel és az eszközbeszerzésekkel – többek között egy két megawattos elektrolizáló rendszer megrendelésével. Májusban indulhat el a tényleges kivitelezés, és mivel a feladatokat összesen 24 hónap alatt kell elvégezni, a próbaüzem 2022 végén indulhat. Az MFGT vezetője elmondta: a Kardoskúton előállított, hidrogénnel elegyített földgáz elsősorban a társaság energiaigényének fedezését szolgálja majd.

Az Akvamarinhoz kapcsolódóan az FGSZ Földgázszállító Zrt. is többéves projektet indít el, amelynek keretében megvizsgálják, hogy milyen feltételekkel keverhető a hidrogén akár tízszázalékos arányban a földgázhoz a szállítóvezetékben – ezt Ferencz I. Szabolcs, a társaság elnök-vezérigazgatója jelentette be.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pedig kiemelte, hogy Magyarország hidrogénstratégiájának két fő eleme az energia hidrogén formában való tárolása, illetve ezen energia felhasználása. A tárcavezető szerint a tárolásban Magyarország kiemelkedő lehetőségekkel rendelkezik. A felhasználási területek között megemlítette, hogy szerinte az acélipar két év alatt kizöldíthető lehet, emellett a közlekedés további karbonmentesítésében is bőven van tere a hidrogénnek. Mivel a Nemzeti energiastratégia alapján 2030-ra már a hazai villamosenergia-termelés kilencven százaléka karbonmentes lesz – az atomerőművi termelés mellett több mint 12 megawatt napelemes kapacitás várható –, ez új szabályozási és tárolási feladatokat ad. Ebben lehet segítség a hidrogénes technológia.

A miniszter felidézte azt a KPMG-tanulmányt, amely szerint Magyarország a 13. helyen áll a zöldországok listáján, és jellemzően sokkal kedvezőbb adottságú országok előzik meg. Az élmezőnyben van viszont a zöldgazdaságot érintő hazai jogszabályi környezet, például Magyarország elsőként foglalta törvénybe a karbonsemlegesség 2050-ig történő elérését.

Borítókép: A kardoskúti gáztárolónál kapott telephelyet az Akvamarin beruházás (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.