Családok ezrei költöztek vidékre az állami milliókkal

Sok helyen megállt a népességcsökkenés a csok falusi változatának segítségével.

2022. 03. 12. 17:50
null
Osli, 2020. október 24. Gyerekek játszanak a Magyar falu program segítségével megújult óvodaudvaron az átadóünnepség napján Osliban 2020. október 24-én. A Győr-Moson-Sopron megyei községben több, a programból megvalósult fejlesztést is átadtak. Megújították az óvodaépületet és udvarát, új játszóeszközöket szereztek be, kialakítottak az intézmény mellett egy parkolót, az óvoda körül pedig járdát építettek. Megújult a helyi Nagymező utca burkolata, a nemrég felújított orvosi rendelő elé 11 férőhelyes térköves parkolót építettek, a temetőnek pedig három oldalról is megújították a kerítését. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2019. júliusi indulása óta idén januárig több mint 27 ezer család igényelte a falusi családi otthonteremtési kedvezményt. A kormányzat korábbi közlése szerint

a kérelmek 54 százalékát lakásvásárlással, vagyis költözéssel egybekötött bővítésre vagy korszerűsítésre nyújtották be, átlagosan 7,7 millió forint összegben. A kérelmek valamivel kisebb része pedig meglévő ingatlan korszerűsítésére-bővítésére szólt, átlagosan 2,8 millió forint összegben.

– A tavalyi bővítésnek köszönhetően már a községek több mint kilencven százaléka esetében elérhető a falusi csok, amely így az ingatlan-adásvételek 10-15 százalékát érintheti – mondta Benedikt Károly, a Duna House (DH) elemzési vezetője. Az eddig megigényelt 149 milliárd forint azt jelenti, hogy a támogatás bevezetése óta negyedévente átlagosan csaknem 15 milliárd forint támogatást vettek igénybe a családok. A program jelen állás szerint idén június 30-ig érhető el, ez alapján a DH szerint ebben a fél évben további mintegy harmincmilliárd forintot tehet ki a támogatások összértéke.

A Magyar falu program egyik fontos pilléreként a falusi csok elsődleges célja az volt, hogy megállítsa a kistelepülések népességcsökkenését. Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint a természetes fogyás sok helyen számottevően lelassult.

A DH az elérhető hivatalos adatok alapján rámutatott: a legtöbb igénylés – arányosan a falusi csokkal érintett községek számával – az északkeleti régióból érkezik, ugyanakkor – a főváros agglomerációján kívül – Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Fejér megyében ugrott meg a lakosságszám a legnagyobb mértékben a falusi csok segítségével.

Borítókép: Gyerekek játszanak a Magyar falu program segítségével megújult óvodaudvaron az átadóünnepség napján Osliban 2020. október 24-én. Újra élettel telhetnek meg a kistelepülések (Fotó: Krizsán Csaba/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.