időjárás 4°C Ignác 2023. február 1.
logo
Sok helyen megállt a népességcsökkenés a kistelepülésekre szabott otthonteremtési programmal

Családok ezrei költöztek vidékre az állami milliókkal

Pintér Balázs
2022.03.12. 17:50 2022.03.25. 13:45
Családok ezrei költöztek vidékre az állami milliókkal

A 2019. júliusi indulása óta idén januárig több mint 27 ezer család igényelte a falusi családi otthonteremtési kedvezményt. A kormányzat korábbi közlése szerint

a kérelmek 54 százalékát lakásvásárlással, vagyis költözéssel egybekötött bővítésre vagy korszerűsítésre nyújtották be, átlagosan 7,7 millió forint összegben. A kérelmek valamivel kisebb része pedig meglévő ingatlan korszerűsítésére-bővítésére szólt, átlagosan 2,8 millió forint összegben.

– A tavalyi bővítésnek köszönhetően már a községek több mint kilencven százaléka esetében elérhető a falusi csok, amely így az ingatlan-adásvételek 10-15 százalékát érintheti – mondta Benedikt Károly, a Duna House (DH) elemzési vezetője. Az eddig megigényelt 149 milliárd forint azt jelenti, hogy a támogatás bevezetése óta negyedévente átlagosan csaknem 15 milliárd forint támogatást vettek igénybe a családok. A program jelen állás szerint idén június 30-ig érhető el, ez alapján a DH szerint ebben a fél évben további mintegy harmincmilliárd forintot tehet ki a támogatások összértéke.

A Magyar falu program egyik fontos pilléreként a falusi csok elsődleges célja az volt, hogy megállítsa a kistelepülések népességcsökkenését. Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint a természetes fogyás sok helyen számottevően lelassult.

A DH az elérhető hivatalos adatok alapján rámutatott: a legtöbb igénylés – arányosan a falusi csokkal érintett községek számával – az északkeleti régióból érkezik, ugyanakkor – a főváros agglomerációján kívül – Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Fejér megyében ugrott meg a lakosságszám a legnagyobb mértékben a falusi csok segítségével.

Borítókép: Gyerekek játszanak a Magyar falu program segítségével megújult óvodaudvaron az átadóünnepség napján Osliban 2020. október 24-én. Újra élettel telhetnek meg a kistelepülések (Fotó: Krizsán Csaba/MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.