Hazugsággal próbálkozik a baloldal

A baloldal azt igyekszik bizonygatni, hogy megélhetési válság van Magyarországon. Ez azonban óriá­si hazugság, hiszen Magyarországon a nehéz nemzetközi körülmények ellenére is gyarapodnak az emberek. A kormányváltás letérítené hazánkat erről az útról.

2022. 03. 30. 6:53
null
Budapest Fogarasi uti Tesco parkolója Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azzal az állítással rukkolt elő a baloldal, hogy az Orbán-kormány megélhetési válság szélére sodorta az országot az elmúlt tizenkét évben. Politológusok szerint többek között azért támadják a gazdaságpolitikát, mert ha általában egy országnak nem megy a szekere, akkor politikai síkon is könnyebb elégedetlenséget szítani az aktuális hatalommal szemben. A baloldalnak azonban ezen a területen nincs könnyű dolga, mert a magyar gazdaság több szempontból is kiváló helyzetben van, noha a nemzetközi körülmények egyáltalán nem kedvezők. Javarészt az energiaválság és az Ukrajnában dúló háború miatt.

Magyarország gyarapszik, egyáltalán nincs megélhetési válság, arra leginkább a 2010 előtti balliberális kormányzás idején volt példa. 

A folyamatos ár- és adóemelések, megszorítások időszakában jelentősen csökkent az emberek vásárlóereje, nem voltak sem magán-, sem állami beruházások. A devizahitelesek nem kaptak semmi segítséget, tömegeket fenyegetett otthonuk elvesztésének a veszélye. Ráadásul maga az állam is válságba sodródott, mert az ország nem tudta finanszírozni a lejáró ­adósságait. ­Emiatt kellett 2008-ban a Nemzetközi Valutaalaphoz fordulni pénzügyi mentőövért.

Az akkori válság időszakában, de a rossz kormányzás következményeként már 2006-tól Magyarország lemaradt régiós versenytársaitól, a fejlettebb országoktól pedig messzebb került. Jól mutatja a különbséget, hogy most, a koronavírus miatti krízis ellenére öt helyet javított hazánk a versenyképességi rangsorban. Sőt a megélhetési válság olyannyira hazugság, hogy a háztartások nettó pénzügyi megtakarításai jelentősen nőttek. Nem is kevéssel, hanem a háromszorosával. 

Ez azt jelenti, hogy a megtakarítások összege 2010-ben mintegy húszezermilliárd forint volt, míg a múlt évben már hatvanezermilliárd forint. Európában ráadásul nálunk az egyik legmagasabb a lakosság részvétele az adósság finanszírozásában, az adósság negyedét a magyarok tartják kézben, szemben a 2010-es kormányváltáskori három százalékkal.

A minimálbér összege 73 500 forintról kétszázezer forintra emelkedett, míg a bruttó átlagkereset 198 ezer forintról 467 ezer forintra. A bérek emelkedése töretlen volt az elmúlt években, és rendre meghaladta az infláció mértékét. Az uniós átlag alá csökkent a szegénység kockázatának kitettek aránya, miközben óriási mértékben emelkedett a családtámogatások összege. 

Beszédes adat, hogy amíg 2010-ben az adókedvezmények mindössze 12,2 mil­liárd forintot hagytak a családoknál, addig ez ebben az évben 990 milliárd forint pluszt hoz a háztartásoknak.

Mint megírtuk, az Orbán-kormány a lehető legjobb időben döntött a családi adó-visszatérítésről, a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről és nyújtott lehetőséget a jelentősebb béremelésekhez. A pluszösszegek, a rezsicsökkentés és az ársapkák lehetővé teszik, hogy a mostani nehezebb időszakban legyen tartalékuk az embereknek. Ez is véd attól, hogy csökkenjenek a megélhetéshez szükséges összegek.

A baloldal nem titkoltan arra készül, hogy megszünteti az árbefagyasztást és felszámolja a jelenlegi rezsicsökkentés politikáját. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az állami árszabályozásnak vége lesz, és a családoknak piaci alapon kell fizetniük az energiáért. Ez azonban a jelen helyzetben még a gazdagabb államok polgárainak is gondot jelent. A Bank of England azt jelezte, hogy az 1970-es évtized egyetlen évében sem élt át világ az ideihez hasonló mértékű energiaársokkot. 

Így például Hollandiában tavaly még havonta 55 ezer forintnak megfelelő összeg volt a gázszámla, szemben a mostani havi 240 ezer forinttal. Ez a piaci ár. Ha a baloldal nyeri áprilisban a választásokat, akkor rövidesen valóban megélhetési válság veszélye fenyeget majd sokakat.

A választásról ITT olvashat.

Borítókép: Egyáltalán nincs megélhetési válság, az a 2010 előtti balliberális kormányzás idején volt jellemző (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.