Jó befektetés a termőföld

Nem enyhült a termőföldárak emelkedésének üteme az elmúlt évben, az Agrotax Kft. elemzése szerint tavaly mintegy 14 százalékkal magasabb áron juthattak termőterülethez a gazdálkodók, mint egy évvel korábban. A hektáronkénti átlagár megközelítette a kétmillió forintot, Budapesten azonban nem volt ritka a három és fél millió forint feletti adásvétel sem.

2022. 03. 03. 18:00
null
Debrecen, 2021. prilis 1. A takarmnygabona fejtrgyzst vgzik egy 50 hektr terlet tritikl - a bza s a rozs keresztezsvel ltrehozott szemes gabonafle takarmnynvny - tblban. A vros keleti terletn lv, rossz tprtk, homoktalajban ez a hibrid gabona adja a leggazdasgosabb termst. Hektronknt 150 kil ptis-granultumot szr szt 18-24 mterre a forgtrcss, traktor vontatta berendezs. MTVA/Bizomnyosi: Olh Tibor *************************** Kedves Felhasznl! Ez a fot nem a Duna Mdiaszolgltat Zrt./MTI ltal ksztett s kiadott fnykpfelvtel, gy harmadik szemly ltal tmasztott brminem klnsen szerzi jogi, szomszdos jogi s szemlyisgi jogi ignyrt a fot szerzje/jogutdja kzvetlenl maga ll helyt, az MTVA felelssge e krben kizrt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évben sem tört meg a termőföld iránti vásárlási kedv, ahogyan az árak emelkedése is folytatódott 2021-ben – derült ki az Agrotax Kft. által készített éves földpiaci elemzésből. Kovács Norbert közgazdász, a Széchenyi István Egyetem docense elmondta: tavaly országos átlagban 14 százalékkal drágult idehaza a termőföld, egy hektár átlagosan 1,97 millió forintért cserélt gazdát az Agrotax Kft. piaci adatai alapján készült felmérés szerint. A szántókért ennél többet, hektáronként átlagosan 2,097 millió forintot kellett a vevőknek adniuk, ami 9,7 százalékos emelkedés az előző évhez képest. 

– Budapest általában az országos átlagtól jóval eltér áraival, ez tavaly sem volt másként, az elemzésbe bevont 39 budapesti tranzakció hektáronkénti átlagára 3,623 millió forint volt, de kiemelkedő átlagár született még Hajdú-Bihar megyében is, ahol meghaladta a 2,8 millió forintos szintet a szántók ára – hívta fel a figyelmet a közgazdász. 

A szakember szerint a szántó mellett minden más művelési ágban nőttek az árak, a gyepterületekért átlagosan 18,3 százalékkal, az erdőkért 14,2 millió forinttal kellett többet fizetni tavaly. A gyümölcsösök esetében is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a termelőknek, a termőterületek átlagosan csaknem 2,6 millió forintos vételáron cseréltek gazdát tavaly. A szőlőskertek átlagára 2,5 millió forint volt.

Sáhó Ákos, az Agrotax Kft. ügyvezetője elmondta: a hazai földpiacon az árak a magas inflációnál is jelentősebben emelkedek az elmúlt években, ami azt jelenti, hogy a termőföld „aranyrúdfunkciója” még mindig megvan, értéktartó befektetés. 

Az ügyvezető igazgató az elmúlt év egyik legnagyobb kihívásának az osztatlan közös földtulajdon felszámolására tett kísérletet nevezte. Tavaly január elsején lépett ugyanis hatályba az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy a mintegy 2,5 millió hektárt érintő osztatlan közös tulajdon felszámolása egyszerűbbé váljon. 

A szakember tapasztalatai szerint az elmúlt évben néhány száz eljárást indítottak a földhivataloknál a tulajdonosok. Az osztatlan közös tulajdon felszámolása ugyanakkor meglehetősen összetett, sokan szakemberek segítségét kérik az ügyek rendezéséhez. 

– A szabályozás kínálta lehetőséggel olyan mértékű birtokrendezés valósulhatna meg, amely tovább javíthatja a jövedelmező, fenntartható birtokméretek kialakítását, és várhatóan hasonló mértékű földpiaci mozgás nem lesz évtizedekig. Az egyéves tapasztalat azonban azt mutatja, hogy jóval kevesebb eljárás indult el, mint amire számítottak a szakemberek – emelte ki Sáhó Ákos. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.