Megbüntethetik a vezető brit kompszolgáltatót

Napokkal ezelőtt a P&O nevű vezető brit kompszolgáltató elbocsátotta a teljes legénységét, mintegy 800 tengerészt. A közfelháborodást kiváltó eset miatt a londoni kormány szankciókat ígért, a gazdasági miniszter nem zárta ki a pénzbüntetést, míg a közlekedési tárcavezető felülvizsgálja a vállalattal kötött szerződéseket.

Hornyák Szabolcs
Forrás: The Guardian2022. 03. 22. 20:08
null
FILES-BRITAIN-FRANCE-TRANSPORT-SEA-BUSINESS-P&O Fotó: JUSTIN TALLIS Forrás: Europress_AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két brit tárcavezető is szankciókkal fenyegette meg azt a kompszolgáltatót, amely egyik napról a másikra 800 tengerészt bocsátott el. Grant Shapps brit közlekedési miniszter azt mondta, hogy felül fogja vizsgálni az összes kormányzati szerződést a vállalattal és annak tulajdonosával, a dubaji DP World nevű céggel. 

Még keményebben fogalmazott Paul Scully gazdasági miniszter. A politikus szerint ha a P&O semmibe vette az értesítési törvényt – amelynek értelmében a cégnek tájékoztatnia kell az államtitkárt, ha száznál több embert bocsát el – akkor

ez büntetőjogi szankciókkal jár, beleértve a korlátlan pénzbírságot is.

A miniszterek közölték, hogy a kormány vizsgálatot indított. A kabinet arra kíváncsi, hogy a vállalat betartotta-e a megfelelő eljárást a tömeges elbocsátások során. Shapps kedd estig adott határidőt a cégnek, hogy magyarázatot adjon.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a P&O nevű vezető brit kompszolgáltató néhány napja a teljes személyzetét elbocsátotta. Az intézkedés során a cég 800 tengerészt bocsátott el, majd olcsó, külföldi munkaerővel pótolták őket. A döntés felháborodást váltott ki, a szakszervezetek szerint a brit munkások helyére lépő külföldiek minimálbért kapnak. A vállalat vitatja a számokat, de pontos tájékoztatást nem hajlandó adni.

A parlamenti ellenzék elítélte a kompszolgáltatót és felszólította a londoni kormányt, hogy határozottan lépjen fel a munkavállalók érdekében. A toryk is felháborodtak, Ros Altmann volt nyugdíjügyi miniszter szerint a vállalat viselkedése szégyenletes. A konzervatív politikus úgy véli, hogy a kabinetnek jobb viselkedésre kell kényszerítenie a munkáltatót.

Borítókép: A P&O társaság járata a La Manche-csatornán. (Fotó: Justin Tallis/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.